“Asgari Ücret Geçim Ücreti Olmalı”

DİSK Bölge ve İl Temsilcilikleri, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2. toplantısının gerçekleşeceği 13 Aralık Perşembe günü (bugün) basın açıklamaları düzenleyerek asgari ücrete ilişkin DİSK'in görüş ve taleplerini duyurdu.

İstanbul’da İŞKUR önünde saat 12.30’da yapılan basın açıklamasını, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu ve asgari ücretin ülkemizde çalışanların tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.

Asgari ücret seviyesindeki artışın, genel ücret artışlarını da -işsizlik ödenekleri, emekli aylıkları gibi- etkilediği söylenen açıklamada 2019 yılı asgari ücretinin bu ağır ekonomik koşullarda daha önem taşıdığı vurgulandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda patronların ve hükümet temsilcilerinin ittifak yaparak çoğunluğu sağladığı ve işçilerin dikkate alınmadığı söylenerek, son iki yılda asgari ücretin enflasyon karşısında eridiği hatırlatıldı. Uluslararası normlara göre işçinin sadece kendisinin değil ailesinin de (hane halkının) asgari ücret tespitinde hesaba katılması gerektiği söylenerek, TÜİK'in belirlediği ücretin tek bir işçinin asgari yaşam maliyetinin dahi altında kaldığı, asgari ücretin “ülke ekonomisinin büyümesinin de gerisinde kaldığı” anlatıldı.

Basın açıklaması, “Asgari ücret pazarlığı sıradan bir pazarlık değildir. Ülkemizin en büyük, en kapsamlı mücadele sürecidir. Bizler aşağıdaki talepler doğrultusunda mücadeleyi büyütmeye kararlı olduğumuzu burada bir kez daha ifade ediyoruz:

Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.

İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.

Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.

İşveren ve hükümetin ittifakıyla asgari ücretin belirlenmesi demokratik değildir. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Uyuşmazlık durumunda grev de dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır.

Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması için,

Asgari ücretin milli gelir artışından yararlanması için,

Asgari ücretin geçim ücreti olabilmesi için,

Asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi için,

İşçilerin krize karşı korunması için,

Asgari ücret net 2800 tl olmalıdır!” denilerek bitirildi.