Saya İşçileri 3 Gün İş Bıraktı

Adana Seyhan'da parça başı çalışan saya işçileri ücretlerinin arttırılması için 26 Kasım günü iş bıraktılar. İşçiler, daha önce firmalarla görüştüklerini ve kendilerine %10 zam önerildiğini söylüyor. Bu zammın bu krizde kabul edilemez olduğunu söyleyerek %40 zam alana kadar mücadele edeceklerini duyurdu işçiler.

Sayacılar, gıdadan elektriğe, solüsyondan, ipliğe gelen zamlara sonra iyice zora girdiklerini söylüyor ve istedikleri zammı alana kadar makine başına oturmayacaklarını duyuruyorlar.

İşçiler ayakkabı ürettikleri büyük firmaların çoğunun yurt dışına sattıkları ayakkabıların farkını aldığını ama bunun işçiye yansımadığını anlatıyor. Patronların devlet destekli krediler aldığını, bunları da 6 ay sonra ödediklerini, bu yüzden bu krizden çok etkilenmediklerini anlatan işçiler, onların büyüdüğünü ama kendilerinin küçüldüğünü ifade ediyor. Kullandıkları her hammaddenin, elektrik faturasının 2 kattan daha fazla zamlandığını, kendilerinin 14 saat çalışsa bile geçinemediklerini anlatıyorlar. Sigorta isteseler ücretlerinden kesildiğini, bu nedenle emekçi olamadıklarını anlatan işçiler, iş kazası yaşadıklarında da bu nedenle kayıt dışı kaldığını söylüyorlar. İşçilerin önemli bir bölümü göçmen işçiler ve çalışma koşulları iki kat daha ağır.

Saya işçileri, iş bırakmalarının 3. gününde bazı firmaların ücretlerine zam yapmayı kabul etmesi üzerine eylemlerini sonlandırdı. Ancak saya işçileri, anlaşmaya varılmayan firmalarla çalışmayacaklarını duyurdu.

İşçilerin örgütlü olduğu Ayakkabı İmalatı Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri ile üretim yapılan firma yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucu 28 Kasım günü zam talepleri kabul edilen firmaların işçileri işbaşı yaptı. Başlatılan eylem de fiili olarak sona ererken, talepleri kabul edilmeyen işçiler ise, haklarını aramaya devam edeceklerini duyurdu. Derneğin zam almayan işçiler için görüşmeleri sürecek

Saya işçileri, 2012 ve 2017’de de iş bırakmış ve taleplerini kabul ettirmişlerdi. Ancak yazılı bir protokole bağlanmayınca şartları yine kötüye gitmeye devam etti.