< Tahir Elçi Katledilişinin 3. Yılında Anıldı

“Faili meçhul” cinayetler ve gözaltında kayıp dosyalarında avukatlık yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 yılında Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde Dörtayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasının ardından katledilmişti. Katledilişinin 3. yıl dönümünde başta katledildiği yer olmak üzere birçok kentte anıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır Barosu’nun düzenlediği anma için adliyeden Sur’daki Dört Ayaklı Minare’ye yüründü. Yürüyüşte Elçi'nin fotoğraflarının yanı sıra "Devletin aydınlatamayacağı cinayet yoktur, aydınlatmadığı cinayet vardır" pankartı taşındı. Kitlenin önünde yürüyen çevik kuvvet, Diyarbakırlıların yürüyüşe katılmasına izin vermedi. Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokağa gazeteciler de üst aramasından geçirilerek alındı.

Anmada ilk olarak Elçi’nin vurulmadan dakikalar önce yaptığı basın açıklaması dinletildi, ardından Dörtayaklı Minare önünde sona eren yürüyüşün ardından Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın açıklama yaptı. Aydın şunları söyledi: “3-5 kovanı bile toplayamadılar. Bazı kamera görüntüleri ortadan kayboldu, bazı kameralar bozuldu, bazı görüntüler de her nedense silindi. Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapor, bugüne kadar bizlerden ısrarla gizlendi ve gizlenmeye de devam ediliyor. Sözler bir kez daha tutulmadı ve failler hâlâ aramızda dolaşmaya devam ediyor.”

Anma, alana karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

İstanbul

Elçi, İstanbul'da Bakırköy Adliyesi önünde yapılan eylemle anıldı. Birçok hukuk kurumunun ortak düzenlediği eylemde açıklamayı Özgürlükçü Hukukçular Platformu’ndan (ÖHP) Av. Pınar Konak okudu. Açıklamada “Yaşamını ‘faili meçhul’ cinayetlere, yargısız infazlara, keyfi tutuklamalara karşı mücadeleyle geçiren Elçi, Diyarbakır Baro Başkanı sıfatıyla açıklama yaptığı sırada, devlet gözetiminde katledildi. Cinayetin delilleri devlet gözetiminde karartıldı” denildi.

Eylem, adliye önüne karanfiller bırakılarak sonlandırıldı.

Ankara

Ankara Adliyesi önünde Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar’ın yapmak istediği anmaya ise polis saldırdı. Polis eylemin “kanunsuz olduğunu” iddia ederek “Tahir Elçi ölümsüzdür!” sloganı atan avukatlara kalkanlarla saldırıya geçti ve avukatları darp ederek adliyenin içine soktu. Bunun üzerine avukatlar eylemi adliyenin içinde katları dolaşarak sürdürdü. Avukatların eylemi katları dolaşarak sürdürmesi üzerine polis avukatları bir kez daha engelledi.

İzmir

İzmir Barosu, ÖHP, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından İzmir Adliyesi önünde ortak bir eylem düzenledi. Okunan açıklamada Tahir Elçi cinayetinin politik bir cinayet olduğuna dikkat çekildi.

Antep

Antep Barosu Avukat Hakları Merkezi de Antep Adliyesi önünde açıklama yaparak Elçi’nin soruşturmasının ilerletilmemesine tepki gösterdi.