İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 24 Kasım günü dolayısıyla, 2013’ten bugüne en az 108 öğretmen iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
“Öğretmenler işsiz, güvencesiz, borçlu ya da şiddete uğruyor” diyen İSİG Meclisi, eskiden öğretmen olmanın bir statüyü belirttiğini, ama şimdi eğitim tamamen sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendiğini ve öğretmenin emeği/mesleği metalaştığını açıkladı.
Özel okullar, dersaneler, etüt merkezlerinde öğrencilerin on binlerce liraya okuduğunu, bununla beraber sözleşmeli, ücretli, stajyer, dershanelerde çalışan öğretmenin işçileştiğini; KPSS, KHK, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, atanamama, geleceksizlik, belirsizlik, kredi kartı borcu, şiddet vb sorunlarla boğuştuğu anlatıldı.
2013’ten bugüne son 5 yılda en az 108 öğretmenin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği söylenen açıklamada, hayatını kaybeden öğretmenlerin %80’inin eğitim sektöründe, kalan %20’nin de atanamadığı için inşaatta, belediyede, tarımda, metalde ve güvenlik sektöründe çalışırken ölen öğretmenler olduğu söylendi.
Öğretmenlerin son dönemlerde okullarda artan şiddetle yüz yüze geldiği kadar, meslek hastalıklarıyla mücadele ettikleri açıklandı.
-Tebeşir ve sınıf tozuna bağlı olarak: Astım, bronşit, sinüzit, çeşitli akciğer hastalıkları, cilt hastalıkları,
-Çalışma şekline, ayakta durmaya bağlı olarak: Fıtık, bel-boyun ağrıları, fiziki deformasyon, eklem ağrıları, varis, topuk dikeni, idrar yolu enfeksiyonları,
-Konuşmaya bağlı olarak: Faranjit, laranjit, ses teli nodülleri,
-İnsan ve çevre iletişimine bağlı olarak: Salgın ve mikrobik hastalıkları,
-Ruhsal sorunlar: Aşırı yorgunluk, migren, uykusuzluk…