Eğitim Emekçilerinden Ekonomik Kriz Protestosu

 

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, 3600 ek gösterge ve ekonomik kayıpların karşılanması talepli başlattıkları imza kampanyasında topladıkları imzaları 23 Kasım günü Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.

"3600 Ek Gösterge Herkes İçin Hemen. Artan Oranlı Vergilendirme Son. Toplu Görüşmeler Öne Çekilsin. Maddi Kayıplarımız Karşılansın” pankartının açıldığı eylemde, “Sefalete Teslim Olmayacağız”, “Yandaşa Değil Emekçiye Bütçe” sloganları atıldı.

Açıklamayı grup adına KESK İstanbul Şubeleri Platformu Dönem sözcüsü Zeliha Baksi yaptı. Türk Lirasının değer kaybetmesi ve enflasyonunun hızla artmasıyla satın alma güçlerinin azaldığını belirten Baksi, ücretlerinin mum gibi eridiğini söyledi. Son on yılda, bir öğretmenin yaşadığı ekonomik kaybın aylık bin 313 TL’ye (245 usd) ulaştığını kaydeden Baksi, emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının dayanılmaz hale geldiğini dile getirdi. Ekonomide benimsenen yanlış politikalar nedeniyle ek iş yapmak zorunda kaldıklarına vurgu yapan Baksi, “Eğitim ve bilim emekçileri olarak, ekonomide yaşanan krizde hiçbir sorumluluğumuz ya da payımız olmadığı halde, krizin faturasının ısrarla bizlere ödetilmek istenmesini kabul etmiyoruz. Ekonomik krizi kim çıkardıysa, faturasını da onlar ödemelidir” diye konuştu.

Eğitim emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:

“*Tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalı.

*Maaşlarımızda son 10 yıl içinde dolar bazında yaşanan kaybı karşılamak için net bin 395 TL artış sağlanmalı.

*Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere, temel tüketim ürünlerine yapılan zamların geri alınmalı.

*Vergi dilimi soygununa son verilerek, gelir vergisi oranının sabitlenmeli.

*Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı. Ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarı (3600/60 = 60 TL) esas alınmalı.

*Eğitim ve öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmeli.”

Okunan basın açıklamasının ardından toplanan imzalar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edildi.