“Tek Tip Elbiseye Karşı Sesimizi Yükseltmeliyiz”

 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 13 Kasım günü Tek Tip Elbise üzerine şube binasında bir basın açıklaması yaptı.

İktidarın hapishanelere ve dışarıya organize bir şekilde saldırdığı söylenen açıklamada, 99’da Başbakanın“içeriye hakim olmadan, dışarıya hakim olamayız” sözlerinin bu durumu açıkça ifade ettiği vurgulandı.

Hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırıların sürekli arttığını; sürgün sevkler, disiplin cezaları, ayakta sayım, tekmil dayatmaları vb’nin hak ihlali olmaktan öte geçip açık işkence uygulamaları haline geldiğini söyleyen İHD, tek tip elbise uygulamasının yaşama geçmesiyle daha üst boyuta ulaşacağını hatırlattı.

Tek Tip Elbise uygulamasının başlıca amacının politik tutsakları teslim almak olduğu söylenen açıklamada tutsaklara tek tip elbise giydirmeyi başarır yani içeriyi teslim alabilirse dışarıda işçiye, emekçiye, öğrenciye, biat etmemiş herkese daha şiddetli saldıracağı vurgulandı.

Bunun farkında olan politik tutsakların “tek tip elbiseyi giymeyeceklerini” ve esas olarak “dışarısı” için mücadele ettiklerini söyleyen İHD, “24 Aralık 2017 tarihinde çıkartılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’yle tek tip elbise saldırısı yasalaştığı”nı; normalde OHAL kaldırılınca KHK’ların hükümsüz hale gelmesi gerektiğini, oysa KHK’larla atılan emekçiler örneğinde olduğu gibi, bu KHK’nın da yasal olmamasına rağmen ciddi bir tehdit olduğunu açıkladı.

İHD’liler, “Bu yüzden insan hakları savunucuları olarak bizler, 696 sayılı KHK’nin iptal edilmesini istiyoruz! Bu talebimizi diğer birçok kararname gibi 696 sayılı KHK’yi hukuksuzca ve kendi yazılı yasalarına aykırı bir şekilde çıkaran iktidarın artık duymasını istiyoruz” diyerek “Tek tip elbiseye karşı, toplumun geleceğini tek tip karanlığa boğma saldırısını engelleme temelinde, sesimizi yükseltmeliyiz” çağrısı yaptı.