< Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi 3.Da(ya)nışma Forumu

İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şube’si oda yönetimine alternatif olarak yola çıkan ve her fırsatta emekten yana tavır koyan Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi (MDTH) da(ya)nışma forumlarına devam ediyor. 4 Kasım Pazar günü 3.forumunu Mimarlar Odası’nda gerçekleştiren MDTH, oda üyesi mimarlara buluştu.

Forumdan önce MDTH’yi tanıtan bir sunum ile etkinlik başladı. Yapılan sunumda bileşenin kimlerden oluştuğu, nasıl bir araya geldiği ve neler yaptığı anlatıldı. Her seferinde ‘ücretli ve işsiz mimarlar’ vurgusunun yapılmasının boşa olmadığı, bunun nedeninin odanın bileşenlerinin %70’inden fazlasının ücretli çalışan ve işsizlikle boğuşan genç mimarlardan oluşması olduğu vurgulandı.

MDTH’ne destek veren kurumlar-oluşumlar sırasıyla söz alıp birliktelik üzerine desteklerini belirttiler. Plaza Eylem Platformu, Mimar Mühendis Ağı Dayanışması, Toplumcu Mühendisler, Politeknik, Mimar Meclisi, Ofissizler, Fizik Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası Ücretli ve İşsiz Komisyonu, İzmir Mimarlar Odası Ücretli ve İşsiz Komisyonu’nun da aralarında bulunduğu katılımcılar 3 saate yakın bir süre boyunca hem teknik elemanların örgütlenme sorunlarına, hem oda mücadelesinin kendisine, hem de kriz döneminde verilecek mücadeleye dair birçok farklı görüşü tartıştılar.

Tartışmaların sonunda özellikle mimarlar için oda örgütlenmesi üzerinde duruldu. Piyasa koşullarının daha da kötüleştiği bu süreçte kentsel suça örnek mega projelerin ücretli çalışan mimarların omuzlarından yükseldiği, ücretli çalışan mimarlara ulaşamadan bu projelerin de önlenemeyeceği vurgulandı. Üyesinden kopuk ve yalnızlaşmış bir oda ve odasından kopuk, örgütsüz bir üyenin hiçbir anlam ifade etmeyeceği ortaya konulurken, asıl olanın emek sürecinin kendisi olduğu tekrar tekrar vurgulandı. Beyaz yaka ayrımından öte, hepimizin güvencesiz çalışan işçi mimarlar olduğunu unutmamak gerektiği söylenirken, şu anda mevcut yönetimin bu oluşumu bir tehdit olarak görmesinin de emek ekseninde bir karşılığının olduğu anlatıldı.

Mevcut oda yönetiminin çoğunluğunun işveren mimarlardan oluştuğu ve birçok büyük odada da aynı durumun olduğu göz önüne alınırsa, Mimarlar Odası yönetiminin ücretli ve işsiz mimarlar komisyonunun kurulması yönünde bir engel olarak durmasının, yazılan dilekçelerin bir karşılık bulamamasının bir tesadüf olmadığı söylenirken, “Dayanışma yeni dönemin sloganı olsun!” denilerek etkinlik sonlandırıldı.