< Tariş’te İşten Atma, Eylem Ve Gözaltı

Tariş’te Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için dün 7 işçi işten atıldı. Mesai arkadaşları da mesai bitiminde servislerle eve dönmedi ve atılan arkadaşları için fabrikadan çıkmama kararı aldılar.

İzmir’de Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde yer alan TARİŞ Fabrikası’nda işten atmaların devam edeceği öngörülürken, işçiler fabrikadan çıkmama kararı alarak fabrika içinde eyleme başladı.

5 aydır Tariş’te örgütlenen Gıda İş Sendikası, patronlar tarafından tanınmadığı gibi işçiler sendikadan istifa etmeleri baskıları ile karşılaşmaya başlamıştı.

İşten atılan arkadaşlarının geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle eyleme geçen işçilere gece ilerleyen saatlerde çevik kuvvet polislerinin saldırısı gecikmedi. 65 işçi ve sendikacı polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Sabaha karşı 04.00 civarında Konak İlçesi Emniyet Güvenlik Şubesi’nde ifadeleri alınan işçiler serbest bırakıldı. Tariş işçileri ve Gıda İş Sendikası saat 07.30’da yeniden fabrika önünde bir araya geldi. Burada açıklama yapan DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, "Hukuksuzluğun sorumluları bunun hesabını verecekler. Atılan işçilerin geri alınmasını ve sendikamızla diyaloğa geçilmesini istiyoruz. Diyaloğa yanaşmazlarsa mücadelemiz devam edecek" dedi.

Yapılan basın açıklamasında “Beş buçuk ayı aşkındır örgütleme sürecimiz vardı. 3 ayda örgütlendik 2 ay ise toplusözleşme mücadelesi veriyoruz. Gerek sendikamız gerek işçi arkadaşlarımız inatla, sabırla ve huzurla sürecin masada bitmesi için çaba gösterdik. Bugün görüşmek için işverenle mutabık kalmıştık. Ama her ne olduysa dün akşam komitedeki arkadaşlarımızı keyfi hukuksuz bir biçimde iş akitlerine son verdiler” diyerek süreç anlatıldı ve “Sendikalı olmak cezalandırma sebebi olamaz. İşveren keyfi olarak işten atarken, sendikadan istifa baskısı yaparken ikna odaları kurarken suç işlemiyor mu? Bu yasalar hep işverenden yana mı olacak? Alınteri ile çalışanların hak ve özgürlükleri garanti altına alınmazsa hak ve özgürlükten bahsedilemez. Buradan bir kez daha TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir kamuoyuna duyuruyoruz. Talebimiz insanca yaşayabilecek bir ücret almak ve tarafların uzlaşması ile bunu elde etmek. İşçi arkadaşların hak ve özgürlüklerine saygı duyulması. İş barışı huzuru ve güvenlikten öyle bahsedebiliriz, yoksa huzur da olmaz iş barışı da olmaz ve sorunlar büyür. Atılan arkadaşlarımız işe alınana kadar bu işletmenin önünden gitmeyeceğiz” denildi.