Cezaevlerindeki baskılara ve kötü uygulamalara karşı sessiz sedasız bir ölüm orucu sürüyor. Vefa Kartal, 87 gündür Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde “Temel insan haklarının sağlanması, Cezaevi koşullarının düzeltilmesi, Tedavisinin yapılması” talepleri ile ölüm orucu eyleminde.

Yaklaşık iki yıl önce, beyin lobları arasındaki damarlarda şişme olduğu için beyin cerrahisine sevk edilen Vefa Kartal’da hepatit B, prostat, yüksek tansiyon, ülser, bağırsak sorunu, alerji gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor. Vefa Kartal, 18 Ağustos 2017’de de İzmir 1 nolu F Tipi Cezaevi’nde hak ihlallerine karşı açlık grevine girmiş, 114’üncü günde eylemine son vermişti.

6 gündür ailesi ve avukatları, Tekirdağ 1 Nolu’da tutulan Vefa Kartal’dan haber alamıyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olan Vefa Kartal tek kişilik hücrede tutuluyor ve sadece 15 günde bir, birinci dereceden yakınlarıyla görüşme hakkı var. Ancak sağlık durumundan ötürü görüşmek isteyen ailesi ve avukatlarına cezaevi idaresi “görüş gününü beklemeleri gerektiğini” söylüyor.

Vefa Kartal’ı ziyaret edip sağlık durumunu öğrenmek isteyen TTB heyetinin 24 Eylül günü Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuru da kabul edilmedi.

Kamuoyuna dün bir mektup yazan Vefa Kartal’ın kardeşi Umut Kartal, kardeşi ile 5 gün öncesine kadar düzenli bilgi akışı sağlandığını, ancak son 5 gündür aile, avukat görüşme taleplerinin reddedildiğini ve ağabeyinin hayatından endişe ettiklerini açıkladı. Bu durum, Vefa Kartal’a zorla müdahale edilip edilmediği endişesi uyandırıyor ailesinde.

Umut Kartal, “Kardeşimin ölümüne seyirci kalmayın” diyor.