Yeşil Holding’bağlı Yeşil Yapı tarafından Esenyurt İnnovia-4 Konutları’ndan yıllarca taksit ödeyerek ev alan fakat 7 yıldır evlerine taşınamayan mağdurlar İBB önünde toplanarak evlerinin teslim edilmesini istedi.
İSTANBUL - Yeşil GYO'nun mağdurları haklarını aramak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi. 2014 yılı itibariyle Innovia-4 inşaat projesinden daire almalarına rağmen dairenin hala kendilerine teslim edilmediğini, son birkaç aydır muhatap da bulamadıklarını belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Innovia 4 mağdurları bugün Fatih Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelerek Esenyurt planlarına onay veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine sesini ve devlet yetkililerine sesini duyurmaya çalıştı.
Polisin valilik emri olduğunu belirterek İBB binası önünde eylem yapılmasına izin verilmeyince mağdurlar belediye binasının karşısındaki Saraçhane Parkı'nda basın açıklaması yaptı.
İnnovia-4 mağdurlarına Esenyurt'daki diğer inşaat şirketleri tarafından mağdur edilen pek çok kişi katıldı. Mağdurlar “Esenyurt'ta 30 bin inşaat hak mağduru İstanbul'da 100 bin. Sesimizi duyan yok mu?” yazılı pankart açtı.
Esenyurt İmar Mağdurları Tertip Komitesi adına mağdur Özlem Hanelçi tarafından yapılan açıklamada 2011 yılında Yeşil İnşaat'tan daire alan ve 2013 yılında teslim sözü verilen vatandaşların konutlarına hala kavuşamadıkları belirtildi. Hanelçi yaptığı basın açıklamasında “Kat malikleri olarak tüm yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmemize karşın çözümsüz kaldık. Yeşil İnşaat'ın sahibi tarafından sürekli oyalandık. Engin Yeşil önce imar problemini gündeme getirerek Esenyurt Belediyesi'ni suçladı. Sonra ise ekonomik kriz var dedi. Ardından OHAL'i bahane ederek inşaatları yavaşlattı. Davalar açtık ancak sorunu aşamadık. Şantiyeler kapandı, taşeron iş bıraktı, imalat durdu. Hak edilmiş kiralarımız ödenmedi” dedi.
Devlet yetkililerine ve Esenyurt imar planlarına onay veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine seslenen Hanelçi “Herkesi talebimize, mücadelemize duyarlı olmaya davet ediyoruz. Binlerce aileyi perişan eden bu soruna acil çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.
Eylemde aynı sorunu yaşayan diğer konut projelerinin mağdurları da tepkilerini dile getirdi. Makromtek Esenyurt mağduru Fahri Kaygu “Esenyurt'ta konut mağduriyeti yok organize konut dolandırıcılığı var. Yürüttüğümüz hukuki mücadeleden de sonuç alamadık” diyerek tüm çabalarına rağmen hukuki olarak bir sonuç alamayışına tepki gösterdi.
Makbule Aydın ise yıllarca çalışıp güçlükle senetleri ödediklerini evsiz olduklarını ifade ederek isyanını dile getirdi. “Cumhurbaşkanı biz anneleri ağlatmasın. 7 senedir isyan ediyoruz, yazık değil mi bizlere? Sayın Cumhurbaşkanım hiç kimseye gitmeye gerek yok bir kelimeye bakıyor bizim ev sahibi olmamız. Biz evimizi istiyoruz” dedi.
Süreç boyunca sürekli çeşitli bahanelerle konutların tesliminin ertelendiğini ifade eder sahipleri "Artık sabrımız tükenmiş durumda. Bizler çalışarak, mesailere kalarak, kimimiz çocuklarımızın harçlıklarından kısarak taksitleri ödedik. Ama acımasız inşaat baronları bizim emeklerimize, çocuklarımızın geleceğine göz dikmiş durumda. Elbette hesabını soracağız! Bu soruna acil çözüm bulunsun istiyoruz. Yeşil İnşaat'ın sahibi Engin Yeşil'den somut bir adım gelmezse suç duyurusunda bulunacağız, eylemimizi de büyütmeyi düşünüyoruz. Ben AKP'liyim, yıllardır AKP'ye çalışıyorum. Burada büyük bir haksızlık var, kimseden rüşvet istemiyoruz. Evlerimizi istiyoruz” diyerek isyanını dile getirdi.
Mağdurlara destek olmak için eylemde katılan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Sadece Esenyurt'ta değil, İstanbul'da yüz binlerce ev sahibi mağdur durumda. Bu organizeli firmalardan hak almak çok zor. Bu sorun ancak devlet eliyle çözülür." dedi.