< Arkadaşlarımız Bırakılmazsa Eylemimiz Şiddetlenerek Sürecek!

İstanbul’daki 3. Havalimanı inşaatında iş bırakma eyleminde jandarma saldırısına uğrayan işçilere destek için sendikalardan yöneticiler ve milletvekilleri şantiyeye geldi. Şantiyedeki işçiler ise şartlar düzelmezse eylemlerin de olacağını iletti.

İSTANBUL - İstanbul 3.Havalimanı'nda iş cinayetleri, iş kazaları, sağlıksız koğuşlar, kötü ve yetersiz yemek, servis gibi konularda sürekli yaşadıkları sorunların üzerine, servisin kaza yapması nedeniyle işçilerin ölmesi bardağı taşıran son damla olmuş ve dün sabah binlerce işçi iş bırakmıştı.

15 madde halinde taleplerini İGA yönetimine ileten işçiler yine oyalamacı tutumla karşılaşmış eylemi gece de sürdürmüştü. Fakat işçiler jandarmanın gazlı plastik mermisi saldırısına uğramıştı. Sabaha koğuşlara kapıları kırılarak girildi, ellerinde isim listeleriyle aralarında sendika yöneticileri ve öncü işçilerin olduğu 400'ye yakın işçi gözaltına alındı.

Bu sabah İnşaat-İş, Dev Yapı İş, Limter İş Sendikası yönetici ve üyeleri şantiyeye geldi.  Erken saatlerde şantiyeye gelen İnşaat İş Sendikası'ndan Yunus Özgür, Deniz Gider,  gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Arnavutköy Jandarma Karakolu, Hasdal Jandarma Karakolu, Eyüp Emniyet Müdürlüğü' ne götürüldü.

HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay Züleyha Gülüm, Ali Kenanoğlu, Erkan Baş, Zeynel Özen ve CHP milletvekili Ali Şeker geldi.

Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut yaşanan süreci özetleyerek, "İşçi arkadaşımızın talepleri bir işyerinde sağlanması gerekli hatta zorunlu olan şartlardı. Buradaki kötü koşulların düzeltilmesi için daha öncede eylemler yapıldı fakat İGA yönetimi bunu hep fazladan maliyet gördüğü için değişen bir şey olmadı. Arkadaşlarımız iş cinayetlerinde ölürken iş kazalarında yaralanıp, insanlık dışı koşullarda yaşarken varlığını göstermeyen devlet, iktidar işçilerin en insani taleplerle yaptığı eyleme saldırdı. Korkunç bir şiddet uygulandı. Şafak baskınıyla arkadaşlarımız kapıları kırılarak gözaltına alındı. Şiddet uygulayarak bu sabah işbaşı yaptırılmış olabilir ama koşullar böyle insanlık dışı olduğu sürece yine arkadaşlarımız taleplerini dile getirecek ve eylem yapacaktır" dedi.

 

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, iktidarın sermayeyi koruduğuna değinerek, “Bir kez daha patronlar devlet eliyle korundu. İşçiler gözaltına alınarak direniş kırılmaya çalışıldı. Şu anda işçilerin yaşam alanı işgal altında.” dedi.  İşçilein  baskı ve tehditle çalışmaya zorlandığını belirten Gülüm, “Maaşlar ödenmiyorsa iş bırakmak ve sendikada örgütlenmek yasal bir haktır. Ama sendikacı arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. Hukuksuzluk tüm ülkede olduğu gibi burada da devam ediyor. OHAL sürecinde kimin yanında oldugunu açık eden iktidar bugün de kimin yanında oldugunu açık bir şekilde ifade etmiş oldu. Ekonomik krize giren iktidar ve işveren bunun bedelini işçiye ödetmeye çalışıyor. Yoksulun sırtından kendi zenginliklerine zenginlik katıyor. Kendi yandaşlarına peşkeş çeken iktidar  işçilere gelince bütün haklarını yok sayıyor. Bugün bir kez daha bunu gördük. Işçilerin talepleri karşılanana kadar bu işin takipçisi olacağız” diye konuştu.

CHP Milletvekili Ali Şeker, işçiler insanca yaşamak istediklerini belirterek,“Baskı ve sıkıştırmayla günde 16 saat çalıştırılan işçiler bu koşullarda çalıştırılmak istemediklerini dile getirmişlerdi. İşçilerin koşullarının düzeltilmediğini işçilerin direnişinden anlıyoruz. Binlerce polis onlarca tomayla yığınak yaptılar. İşçiler böyle baskı ortamı değil insanca yaşam koşulları istiyorlar. 400’e yakın işçi gözaltına alındı. Hergün yüzlerce işçi geliyor ve geri çıkıyorlar. OHAL’i patronlar için ilan ettik diyenler bu hali de patronlar için kullanmaya devam ediyorlar. Güvenlik önlemi alacağınıza işçilerin iş güvenliği önlemini alın. İşçiler bu bedeli hayatlarıyla ödemek istemiyorlar” diyerek yetkilileri göreve davet etti.

Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut son olarak şantiyedeki işçi komitelerinin mesajını iletti. İşçiler mesajlarında "Bugün zor kullanarak işbaşı yapmış olabiliriz. Bugün akşama kadar gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılmazsa eylemlerimiz şiddeti artarak sürecek. Biz belirttiğimiz şartlar sağlanamadığı sürece de taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.

Şantiyeden çıkılarak üç ayrı yerdeki gözaltılar hakkında bilgi almak üzere karakollara gidildi.