< < 3.Havalimanı'nda İşçi Ölümleri ve Eylemler

3.Havalimanında sabah saatlerinde Altur servisleri nedeniyle grev başladı.

3. Havalimanı, inşaatının başlamasından bu yana işçi ölümleri, hak ihlalleri ile gündeme geliyor. Bununla beraber, işçi eylemleri, grev ve ayaklanmalarıyla sarsılıyor.

Bu sabahki iş bırakma eyleminin gerekçesi ise servislern neden olduğu kazada işçilerin ölmesi.

Havalimanında işçileri kamplardan şantiyeye taşıyan servisler eski ve sürekli bozuluyor. Anadolu'da hurdaya çıkmış otobüsler ve yine hurdaya çıkmış, trafikten men edilmiş otobüslerle taşınıyor işçiler ve balık istifi gibi götürülüyor. Servisler hemen her gün kazaya neden oluyor.

Servis sayısının azaltılması ve bununla birlikte servis bekleme süresinin uzaması, kuyrukların artması ve bu gerginlikten servis şoförlerinin dikkatlerinin dağılması kazalara neden oluyor. Bu sabah da iki servis aracı çarpıştı ve 2 işçinin öldüğü, pek çok işçinin de yaralandığı haberi, işçileri yollara döktü. İşçiler şantiye yolunu kapatarak araçların geçişine de izin vermediler.

İşbaşı yapmayan işçiler, günlerdir bu sorunun çözülmesi için uğraştıklarını ama birşeyin değişmediğini söylüyorlar. Türkiye’nin en büyük havalimanın projesinde çalışan işçilerin barınma, beslenme ve ulaşım gibi en temel haklarımızı ellerinden alarak bu yapıyı yükselttiklerini söyleyerek talepler listesi sundular.

İşçilerin 15 taleplik listesi şöyle:

-Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.

-Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek

-Servis sorunu çözülecek

-Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek

-Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek

-Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak

-Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek

-İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek

-Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın

-Talepler basın karşısında okunacak

-İş cinayetleri çözülecek

-6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması

-Bayram ikramiyesi verilmesi

-Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk’ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması

-İşçi kıyafetlerinin verilmesi

İnşaat İş Sendikası, öncülüğünde işçiler İGA yönetimiyle bir görüşme yaptılar. Görüşmeye Eyüp ve Arnavutköy kaymakamları da katıldı. Görüşme sonrası yapılan açıklamada işçilerin hiç bir talebinin kabul edilmediği öğrenildi. İGA direktörü, “Tepkinizi gördüm, mesajı aldım. Fakat bu sorunlar bir anda çözülemez, zaman vermelisiniz” diyerek işçileri oyalama taktiği izledi.

Havalimanının 29 Ekim'de açılışa yetiştirmek için bu kadar acele edildiğini söyleyen işçiler, bunu kabul etmeyeceklerini, yarın da işbaşı yapmayacaklarını duyurdular.

Bu esnada toplanan ve slogan atan işçilere patronlar tarafından “video ve resim çekmemeleri”, “çekenlerin işten atılacağı” söylenirken, diğer taraftan da jandarma, “yaptığınız eylem kanunsuzdur, dağılmazsanız müdahale edeceğiz” diyerek saldırı tehditlerinde bulundu. Ve biber gazı, tazyikli su ile işçilere saldırdı.

Neredeyse 1000 civarı işçinin öldüğü söylenen havalimanında işçiler indanca haklara kavuşabilmek için mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.