< "Hasta Tutsakların Yalnız Bırakılması İkinci Ceza Biçimi"

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 337. eylemini Galatasaray Meydanı'na çıkılmasına polisin izin vermemesi üzerine İHD önünde yaptı. Bu haftaki eylemde hasta tutuklu Aziz Bayın'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

İSTANBUL - Cumartesi günleri polisin Galatasaray Meydanı'nda eylem yasağı bu hafta da sürüyor. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 337. eylemini bu nedenle İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üye Hatice Onaran Cumartesi Anneleri/İnsanları tarafından yıllardır yapılan eyleme yasak getirilmesine tepkilerini dile getirerek, F eyleminin de bu saldırı nedeniyle Galatasaray Meydanı'nda yapılamadığını belirtti.

Hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek çabasında olduklarını ve bu eylemden vazgeçmemek için İHD önünde gerçekleştirdiklerini söyledi. "Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın", "Tecrit İşkencedir Tecrit İşkencesine Son", "İnsan Haklarıyla İnsandır", "Aziz Bayın Serbest Bırakılsın" sloganıyla başlayan eylemde basın açıklamasını da Hatice Onaran yaptı.

Hapishanelerde yaşam hakkı ihlalleri devam ettiğini, kanser hastaları, kalp hastaları ve şizofren hastaları için tek başına yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılmalarının ikinci bir ceza biçimine dönüştüğünü vurgulayan Onaran, er hafta bir hasta mahpusun durumunu kamuoyu ve basınla paylaşırak, tedavi olmalarının önündeki engellerin kaldırılması, insan onuruna yakışır koşullarda tedavi edilebilmelerinin olanaklarının yaratılması çabasında olduklarını söyledi.

Bu hafta 337. eylemi yaptıklarını belirten Onaran, 35 yaşındaki Aziz Bayın'ın sağlık durumu hakkında bilgileri aktardı.

Aziz Bayın, 8 yıldır hapishanede tutulmakta olup, siyasi bir dosyadan 2010-2011yıllarında Diyarbakır 4. Ağır Ceza'dan 12.5 yıl ve 5. Ağır Ceza'dan 2 yıl olmak üzere toplam 14.5 yıl hüküm verilğini aktaran Onaran, . Diyarbakır D tipi hapishanesinden Edirne E tipi hapishanesine gönderilen Bayın'ın burada 1 yıl kaldıktan sonra psikolojisinin bozulması üzerine şizofren tanısı ile İstanbul Metris T tipi'ne sevk edildiğini söyledi.

Edirne ve Bakırköy Sinir ve Ruh Hastalıkları hastanelerinden aldığı raporları olan Aziz Bayın'ın Metris T Tipinden Silivri 9 nolu kapalı ceza infaz kurumu hapishanesine gönderilğini burada bir müddet kaldıktan sonra İstanbul Maltepe 1 Nolu L tipi hapishanesine sevk edilerek, ilk önce tek kişilik hücrede kaldıktan sonra 3 kişilik hücreye alındığını söyledi.

Annesi Besra Bayın'ın, Diyarbakır İHD şubesine gelerek oğlunun durumunu  aktarıp, Diyarbakır D Tipi hapishanesine sevk olması gerektiğini belirtti.

Anne Bayın, Aziz’in telefon görüşmesinde "Diazem, Angineton, Risperdal, Sodrenel ilçlarını kullanıyorum bunlar bende ağır depresyonik durumlar yaratıyor dediğini atardığı bilgisini veren Hatice Onaran , Aziz Bayın'ın komisyona gönderdiği son mektubundan şunları aktardı.

“Ben anti- sosyal kişilik bozukluğu, şizofren ve psikiyatri tedavisi görüyorum. Ağustos ayı içerisinde iki kez hapishanenin kampus hastanesine giderken asker tarafından ellerim arkadan canımı yakacak şekilde kelepçelendi doktorun yanına da bu şekilde çıkarıldım. Ben doktora ellerimin açılmasını bu şekilde muayene olamayacağımı söyledim, doktor gerek yok gerekeni bu şekilde yapabilirim dedi. Asker de sen teröristsin diyerek beni hücreye koydular. Hücrede herkes gittikten sonra ben kapıya vurup askere beni neden götürmediklerini sordum asker komutanın emri diyerek yanımdan ayrıldı. Ben tekrar kapıya vurdum komutan geldi cezası bitti çıkarın dedikten sonra beni hücreden çıkararak hapishaneye götürdüler. Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundum fakat takipsizlik kararları geldi. Ayrıca kızım Lösemi hastası, ziyaretime gelecek durumda değil. Aileme yakın bir hapishaneye gitmek istiyorum. Kızım bu yıl okula başlayacak ve morale ihtiyacı var"  Hatice Onaran, kendisini her an kaybedebilme korkusu yaşıyoruz”diyerek sevk talebinin çözülmesini istedi.

Anne Bayın'ın, İstanbul, Edirne ve Bursa illerinden birine sevkinin yapılması için sevk ücretinin kendileri tarafından karşılanacağını ifade ederek İHD ve komisyondan bu konuda girişimde bulunulmasını talep ettiğini söyledi.

Onaran sözlerini "Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak, her hafta gündemimize aldığımız ağır hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Bu kez de Hasta Mahpus Aziz Bayın ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılmasını istiyoruz"diyerek bitirdi. Eylem sloganlarla sona erdi.