< İş Cinayetleri Tablosu Ancak Örgütlenerek Değişebilir...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin hazırladığı rapora göre bu yılın Ağustos ayında en az 180 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerine ilişkin bilgileri aktaran İSİGM hazırladığı raporda iş cinayetlerinde ölen işçilerin yakınlarının her ayın ilk pazar günü yaptığı Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin yasaklandığını hatırlatarak, iş cinayetlerinin ancak örgütlenerek ve mücadele ederek değişebileceğine vurgu yaptı.

İSTANBUL - İş yerlerinde bazıları çok basit olmasına rağmen 'maliyet gideri' olarak görüldüğü için alınmayan önlemler yüzünden her gün onlarca işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, her ay iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilere ilişkin bilgileri, gerek ulusal ve yerel basından gerek, meslek odalarından gerekse de işçilerin yakınlarından derlemeye çalışarak raporluyor.

İSİGM hazırladığı raporda bu yılın Ağustos ayında en az 180 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti.

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yakınları, Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk pazar günü Galatasaray Meydanı'nda Vicdan ve Adalet Nöbeti ile iş cinayetlerine dikkat çekerek, sorumluların yargılanarak cezalandırılması, iş cinayetlerinin önlenmesi için bir saatlik eylem düzenliyordu.

Adalet Arayan Ailelerin 2 Eylül Pazar günü yapmak istedikleri 75. Vicdan ve Adalet nöbeti ise "Milli Güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" gerekçe gösterilerek yapılmasına izin verilmediği hatırlatılan raporda, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, ayrı bir kurum değil işçi sağlığı alanında işçi sınıfı çıkarına atılan her adımın hacimsel olarak toplamı olarak ifade edilebilecek bir ağ örgütlenmesidir. Bu noktada alınan bu yasak kararı genel olarak işçi sağlığı mücadelesine dönük yapılan bir saldırı olarak görülmelidir. Adalet Arayan İşçi Aileleri, önümüzdeki ayın ilk Pazar günü olan 7 Ekim’de 76.Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray Meydanı’ndaki ısrarlarında devam ederlerse işçi sağlığı mücadelesindeki tüm dostlarının da yanlarında olacağını hatırlatalım" denildi.

Raporda, meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen sadece (tarım alanında çalışan) bir işçi gözüktüğü fakat ILO ve WHO verilerine göre 1 "1iş kazası ölüm" karşılığında yaklaşık 6 "meslek hastalığı sonucu ölüm" olduğuna dikkat çekildi.

Ağustos ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 180 emekçiden 133'ü ücretli (işçi ve memur), 47'sinin ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan (esnaf ve çiftçi) oluştuğunu raporlayan İSİGM, ölenlerin 15'inin kadın işçi 165'inin erkek işçi olduğunu, iş cinayetinde yaşamını yitiren kadın işçilerin tarım, ticaret ve genel işler iş kollarında çalışanlar olduğunu belirtti.

180 iş cinayeti arasında 3'ü 14 yaşın altında olmak üzere, tarım, tekstil, inşaat ve genel işler iş kollarında çalışan 11 çocuk işçi yer de alıyor.

7'si Suriyeli, 2'si Afgan, 2'si Türkmen, 1'i Ahıskalı, 1'i Azeri, 1'i İranlı olmak üzere 14

İş cinayetleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/gelen işler, madencilik, enerji ve metal iş kollarında gerçekleşiyor. Tarım iş kolunda ölenlerin en az yüzde 42'si ücretli çalışanlar olurken, yüzde 58'inin ise bazılarının başkasına ait toprağı işlemek, çobanlık gibi işler olduğunu ve net bir oran belirlenemediği belirtildi.

Bu ay inşaat iş kolunda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin oraın ise genelde yüzde 15 görünürken yapı işleri olarak bakıldığında bu oran yüzde 21'e kadar yükseliyor.

İş cinayetlerindeki en fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası ve kalp krizi/beyin kanaması olurken bu ay nedenler sıralamasında yüksekten düşmeler dördüncü sırada yer aldığı aktarılan raporda. Ağustos ayında hemen hemen bütün işkollarında yıllık izinler kullanıldığı ve bayram tatiline çıkıldığı fakat tarım alanının bu konuda istisna kaldığı, bu nedenle de kalp krizi, beyin kanaması nedenli ölümlerin yüksek olduğu belirtildi.

Ağustos’ta Türkiye’nin 56 şehrinde ve yurtdışında iki ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edildiği aktarılan rapora göre en çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Gaziantep, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya ve Sakarya’da yaşandı...

İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin 4'ü (%2,22) sendikalı işçiler olurken 176 işçi (%97,78) sendikasız işçiler. Fakat raporda sendikal üyeliklerin gerçek bir örgütlülük olmaması ve bir çok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi nedeniyle net bilgilere ulaşılamadığı ifade edilen raporda bu durumun kamu çalışanı sendikaları açısından daha da yüksek oranda olduğuna dikkat çekildi.