18.’si düzenlenecek Munzur Kültür ve Doğa Festivali için Dersimliler ve Dersim dostları, 24 Temmuz gününden itibaren yola çıktı. Ancak yola çıkmadan önce, etkinliklerin valilik tarafından son gün yasaklandığı haberi alınmıştı. Gerekçe olarak ise “güvenlik önlemlerinin yetersiz olması, etkinliklerin örgüte eleman kazandırmak amaçlı gerçekleştirildiği” gösterilmişti.

DEDEF (Dersim Dernekleri Federasyonu), yasaklama kararına karşı etkinliklerin gezi ve Aleviler’in kutsal mekanlarına ziyaret kapsamında olacağını duyurdu.

Daha Dersim’e ulaşmadan, jandarma Sivas Koyulhisar D100 karayolu üzerinde Dersim’e gidecek otobüsleri durdurarak bagaj kontrolü ve yolculara GBT yaptı.

Dersim’e girişte ise, yaklaşık 45 dakika süren otobüs aramaları ve GBT’ler oldu.

Dersim’e ulaşıldığında da arama noktaları kurulmuş, polis zırhlı araçlarla devriye atıyordu.

1.günün programında Düzgün Baba tepesine çıkıldı, Nazımiye’de geziler düzenlendi.

Akşam ise DEDEF’in çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı’nda Alevi kuruluşları ve siyasi partilerle birlikte basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklaması gerçekleşmeden önce polis, Seyit Rıza Meydanı’na çıkan bütün yollara barikat ve arama noktaları kurdu. Basın açıklaması okunduğu sırada polis kameralı Dronelarla havadan görüntü aldı.

Basın açıklamasına başlanırken “Festival Halkındır, Halkın Kalacak” sloganları atıldı ve sanatçı Ferhat Tunç’un katılımıyla türküler söylendi.

Yaşanan tüm bu keyfi uygulamalara Dersim halkı ve esnaflar da tepkiliydi. Herkesin kafasında aynı soru; “Niye yasaklandı?”

Yine tüm bunlara rağmen yapılan gezi ve etkinliklerde halkın coşkusu dinmemiş, daha da artıyordu.

2.günün programında köylere ziyaret gerçekleşti. Yol boyunca 8 defa GBT ve otobüs araması oldu. Ardından Ovacık’a geçilip akşam orada kalındı.

3.günün programında ise sabah 08.00’da hep birlikte kahvaltı yapıldı. Kahvaltıdan sonra Munzur gözeleri ziyaret edildi.

Gözeler ziyaretinde Mücadele Birliği okurları ve DÖB’lü öğrenciler dergi ve gazete dağıtımı yaptı, halkla yakın ilişkiler kurdular.

Gözelerde Alevi inancına göre adak adandı, yemekler yapılarak il dışından gelenlere verildi.

Gözelerde kurulan sahnede Grup Munzur da vardı. Grup Munzur solisti; “Festivali çeşitli bahanelerle yasaklamaları aslında onların buradaki insanların toplanmasından, türküler söylemesinden korktuklarını gösteriyor. Tüm yasaklamalara ve baskılara karşı her alanda türkülerimizi söyleyeceğiz, halaylarımızı çekeceğiz, hep birlikte olacağız” diyerek “yasaklı” festivale gelenleri selamladı.

Gözelere ziyaretten sonra dernekler ve kurumlar hep birlikte Dersim Merkez’e geçti.

4.günde ise İstanbul’dan gelenlerle hep birlikte yapılan kahvaltıdan sonra Kutudere’ye geçildi. Oradaki ziyaretten sonra “yasaklı” festival sona erdi...