< Tutuklu Kadın Gazeteciler İçin Bakırköy Cezaevi Önünde

 

İstanbul’da gazeteciler, bugün tutuklu arkadaşlarına destek olmak ve serbest bırakılmalarını istemek için Bakırköy Cezaevi önünde idi.

Özgür basın emekçileri, 16 Temmuz günü mahkemeye çıkarılacak olan tutuklu meslektaşları Havva Cuştan ve İsminaz Temel şahsında, tutsak gazeteciler için basın açıklaması yaptı, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne balonlar uçurdu.

Tutuklu kadın gazetecilerin fotoğraflarını taşıyan basın emekçileri, “İsminaz Çıkacak Yine Yazacak”, “Susma Haykır Haber Yapmak Haktır” sloganları attı.

Eylemde ilk olarak DİSK Basın İş Temsilcisi Aylin Kaplan konuştu, özellikle kadın gazetecilerin hedef alındığını belirterek, serbest bırakılmalarını istedi. Ardından TGS’den Gülfem Karataş söz alarak “Kadın ve LGBTİ Komisyonu olarak tutuklu gazeteciler için her zaman mücadele edeceğiz. Gazeteci arkadaşlarımız haber alma hakkını kullanıyorlar ve bunu kamuoyu ile paylaşıyorlar. Son gazeteci cezaevinden çıkana kadar mücadele edeceğiz. Havva ve İsminaz serbest bırakılsın” dedi.

Baın emekçileri adına açıklamayı JinNews muhabiri Evrim Kepenek okudu ve “Şu an arkamızda görmüş olduğunuz bu binanın üzerinde Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yazıyor ancak bizce burası bir kadın haber merkezidir” dedi. Bu cezaevinde tam 8 kadın gazeteci tutulduğunu söyleyen Evrim Kepenek, Havva ve İsminaz’ın 16 Temmuz Salı günü tutuklu oldukları dava kapsamında Çağlayan’daki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacağını hatırlattı.

“Arkadaşlarımızın takip ettikleri haberler dosyalarına suç delili olarak konulmuş, boyunlarında fotoğraf makinesi olmasına rağmen, fotoğrafları da kanıt olarak sunulmuştur” diyen Evrim, “Biz, biliyoruz ki dünyanın hiçbir yerinde habercilik suç değildir. Bugün, haberleri suç olarak görenler dahil herkesin habere ve haberciye ihtiyacı var. Ne haberler yargılansın ne de haberciler tutuklansın. Biz, davanın ilk duruşmasında, arkadaşlarımızın serbest bırakılacağına inanıyoruz” dedi.

Eylem, balonların cezaevine doğru uçurulması ile sona erdi.