< Sağlık Hakkımıza Ulaşmak İstiyoruz

 

3 Mayıs günü açıklama yapan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Şişli Etfal Hastanesi’nin bölünerek, Sarıyer Çayırbaşı ve Seyrantepe’de yer alan iki hastaneye taşınacağı söylemişti. Bunun Şişli Etfal Hastanesi’nin yok edilmesi olduğunu söyleyen Şişli Etfal Dayanışması, o zamandan bu yana kampanya yürütüyor, eylemler yapıyor.

Bugün de hastane önünde basın açıklaması yapan Şişli Etfal Dayanışması, “Şişli Etfal kapatılmasın, yerinde yapılandırılsın” pankartı açtı. İlk sözü alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk, hastanenin yerinde yapılandırılması gerektiğinin önemine değindi, “Taşınma nedeniyle bir tek insan ölürse vebali sizin boynunuzdadır” dedi.

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da hastanenin taşınmasının tek sebebinin rant olduğunu söylerken milletvekili Ali Şeker de halkın yaşadığı yerde halka sağlık hizmeti alması gerektiğini söyledi. SES Şişli Eş Başkanı Abuzer Aslan da “Sağlık hizmeti hastane kapısında alınır. Çocuklarımızın, halkımızın AVM kapısına değil, hastaneye ihtiyacı var” dedi.

Şişli Etfal Dayanışması adına açıklamayı Ayten Harmancılar okudu. 119 yıllık köklü bir eğitim ve araştırma hastanesi Şişli Etfal’in, 600 yataklık kapasitesiyle, nitelikli, kamusal sağlık hizmeti veren bir kurum olduğun söyleyen Harmancılar, “Günde bin hastayı aşan acil servis başvurusu olmaktadır, binlerce hasta da her gün polikliniğe başvurmaktadır. Şişli Etfal halkın hastanesidir. Tam da bu nedenle alınan kararların, planlanan projelerin vatandaşa danışılmadan uygulanmaya çalışılmasını kabul etmiyoruz” dedi. Açıklamada hastanenin bölünmesi ve bölgeden taşınarak kapatılması durumunda, bölgede yaşayanlar ve çalışanların sağlık hizmetine erişiminin kısıtlanacağına, bölge halkının özel sağlık kurumlarına mecbur bırakılacağına, acil servislere erişimde yaşanacak gecikmeler nedeniyle geri döndürülemez kayıpların yaşanılmasının kaçınılmaz olacağına değinildi.

Şişli Etfal Hastanesi’nin kapanması durumunda, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgelerinde aynı özelliklerde hizmet veren bir hastane kalmayacağını ifade eden Harmancılar, “Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ana Binası’nın fiziki durumu depreme dayanıklı değildir ve bu nedenle hastane ve hizmet binalarının yenilenmesi bir gerekliliktir, bunu biliyoruz. Ancak bu, hastaneyi bölerek, bir daha dönmemek üzere taşıyarak, 119 yıllık gelenek yok sayılarak yapılmak zorunda değildir. Hele de 24 Haziran seçimleri öncesi malzeme haline getirilebilecek bir gündem hiç değildir. Biz; bölgede yaşayan ve çalışan yurttaşlar, esnaflar, işyerleri olarak, erişilebilir, nitelikli sağlık hizmetini kamusal bir hak olarak gören meslek kitle örgütleri, sendikalar, dernekler, partiler, forumlar, hareket ve inisiyatifler olarak, hastanemize ve bizlere miras kalan geleneğe, hastalarımızın sağlık hakkına sahip çıkan hekimler ve sağlık çalışanları olarak; hastanenin yok edilmemesini, bölünmeden, geçici bir süre ile taşınmasını veya yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılmasını, hastanenin şu anki yerinde, güvenli ve yeni binalarda hizmet vermeye devam etmesini, istiyor ve talep ediyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından Şişli Etfal Dayanışması, iki haftadır topladığı 10 bini aşkın imzayı teslim etmek üzere İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdü.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları bölümlerinin tamamının, diğer bölümlerin de bir kısmının 11 Haziran 2018’den başlayarak, tekrar geri dönmemek üzere Sarıyer Çayırbaşı’ndaki 350 yataklı hastaneye taşınması planlanıyor.