< “Soykırım” Kavramı Düşünce Ve İfade Özgürlüğü Kapsamında

İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonunun 2005 yılından bu yana, düzenlediği “1915 Soykırımını Anma Etkinliği” bu yıl ilk kez engellendi.

Etkinlik engellenirken polisler tarafından İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’una, “Soykırım ve Katliam” sözlerini kullanmadan açıklama yapabileceği, aksi halde açıklamanın engelleneceği bildirilmişti. İHD bu durum üzerine soykırım kavramı kullanılmadan, tarihin ilgili döneminin bir eleştirisi yapılamayacağını düşündüğünden, açıklama yapma kararından vazgeçmişti.

Tartışmalar sırasında, “Ermeni Soykırımını Tanı, Af Dile, Tazmin Et” ifadeleri olan pankartı ve Soykırımda katledilen Ermenilerin fotoğraflarını taşıyan Leman Yurtsever, Jiyan Tosun ve Gamze Özdemir gözaltına alınmış, gözaltında fiziki ve sözlü kötü muameleye maruz kalmışlardı. Ardından, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Basın Suçları tarafından, TCK 216. madde gerekçesiyle, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verirken; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıfta bulunmuş ve “…kabul edilemeyecek; rahatsız edici nitelikte de olsa, tarihçileri ilgilendiren konuların farklı yorumlanış biçimlerini…” düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kabul etti.

Bunun üzerine İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu “Bundan böyle her 24 Nisan etkinliğimizde Basın Savcısının vermiş olduğu bu kararı yanımızda taşıyacağız. Ve eğer etkinliklerimiz bir kez daha engellenmek istenirse, bu kararı bizi engellemek isteyen resmi görevlilere göstereceğiz” diyerek açıklama yaptı.