“Hasta Tutsaklar Serbest Bırakılsın”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirdiği "F Oturumu"nun 321’inci haftasında hasta tutuklu Ergül Çiçekler’in serbest bırakılmasını istedi.

Galatasaray Meydanı'nda yapılan eylemde basın açıklamasını Emine Küçükbumin yaptı ve cezaevlerinde tutsakların her gün yeni baskılarla karşılaştığına dikkat çekerek “Fiziki ve psikolojik baskı; askeri sayım, cinsel şiddet, kötü muamele ve işkence, sağlık hakkına erişim engeli, sıcak su ihtiyacının düzenli karşılanmaması, ortak kullanım alanlarına kameraların takılması, çıplak arama dayatması, disiplin cezaları, hastanelerde kelepçeli muayenenin dayatılması, iletişim ve görüş yasakları, kitap, dergi ve gazete yasakları vb. keyfi uygulamalar olağan ve hemen tüm hapishanelerde karşımıza çıkıyor” dedi.

Kayseri Bünyan Cezaevi’nden Elazığ Cezaevine sürgün edilen tiroid bezi kanseri Mehdi Boz’un Elazığ’da çıplak aramayı kabul etmediği için darp edildiğine, tutuklanarak Bakırköy Cezaevi’ne götürülen Pınar Aydınlar’ın da çıplak aramaya zorlanarak darp edildiği vurgulandı.

Açıklamada Ergül Çiçekleri’in durumu anlatılarak, “1996 yılında tutuklanan Ergül Çiçekler, idamla yargılandı ve 7 yıl süren davada müebbet hapis cezası almıştır. 19 Aralık 2000 tarihindeki cezaevi katliamında, bulunduğu Ümraniye Hapishanesi’nden Kocaeli/Kandıra F Tipi Hapishanesi'ne götürülür. Tecrit koşullarını protesto etmek amacıyla 227 gün süren ölüm orucu direnişinde bulunmuştur. Bu direniş sonrası Wernicke Korsakoff rahatsızlığı başlayan Ergül Çiçekler ancak 7 yıl sonra Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) hastalığı belirleyen raporu alabilmiştir. Aynı zamanda kalıtsal, akdeniz anemisi (FMF) hastası ve bel fıtığı şikayeti mevcut Ergül Çiçekler şuanda Kocaeli/Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesindedir” denildi.

Ergül Çiçekler’in Wernicke-Korsakof rahatsızlığının ilerlemiş halinin tedavisi ya da kesin iyileşme olanağı bulunmadığı belirtilerek “Yaşadığı fiziki ve beyinsel fonksiyonlarından dolayı, bulunduğu hapishane koşullarında yaşam kalitesi sürekli düşmektedir. Yani, hapishanede kalma koşulları yoktur” dedi.

Açıklamada Ergül Çiçekler’in durumu kendi sözleriyle aktarıldı: “Wernicke Korsakoff raporlarım var. Hastane yolculuklarından sonra sağlık durumum epey olumsuz etkileniyor. Her hastaneye gidip geldiğimde ring aracının sarsıntısı nedeniyle FMF nöbeti geçiriyorum. Yoğun mide bulantısı, çarpıntı gibi sorunlar yaşıyorum. Yoğurt ve salata dışında her şey midemi bulandırdığı için uzun süre başka bir şey yiyemiyorum. Ayakkabı giyemiyorum ve çıplak geziyorum. Bel fıtığından kaynaklı yatmakta zorluk çekiyorum.”

Açıklama, ağır hasta tutsakların hapishane koşullarında tedavi edilme koşullarının sağlanmasının olanaksız olduğu için serbest bırakılmaları istenmesiyle sona erdi.