Diren Ha Diyarbekir Diren

Gün içinde defalarca mavileşen ve bulutlanan bir göğün altında sürdü 1 Mayıs. KESK, DİSK, TMMOB ve TBB’nin “1 Mayıs İle Güzel Günler Göreceğiz, Bijî 1 Gûlan” şiarıyla 5 Haziran Demokrasi (İstasyon) Meydanı’nda düzenlediği miting alanına girişler saat 13.00’te başladı.

Sendikalar ve partiler, pankartları ve sloganları ile alana geçiş yaptılar. Gazeteciler ilk kez, Türkiye Gazeteciler Sendikası pankartıyla buradalar. Amedspor Direniş taraftar grubu da coşkularıyla alana renk taşıdılar. Başlığımızı seçtiğimiz şarkı da onlarla birlikte alanda yer buldu. Sonrasında devam eden bağımsız katılımlarla alan dolmaya başladı. Kürtçe ve Türkçe marşlar, şarkılar alanda dağılıyordu. Yüzler güneşliydi, yüzler umuda dairdi. Ve ayrıca diyebiliriz ki; Amed’in en kitlesel 1 Mayıs’ıydı bu. Önce 8 Mart sonra Newroz ve şimdi 1 Mayıs; halk kendini bulmaya devam ediyor.

Miting tertip komitesi adına konuşmayı Mehmet Şirin Gürbüz yaptı. Sonrasında Amed Genel-İş Sendikası adına Hasan Hayri Eroğlu, KESK adına Gülistan Atasoy ve TTB adına da Şeyhmus Gökalp birer konuşma yaptılar. Konuşmalara alkışlar ve sloganlar eşlik ediyordu. 1 Mayıs’ın tarihçesi, ihraçlar, soruşturmalar, sürgünler, ataması yapılmayan öğretmenler, işsizlik, yakılan/yıkılan şehirler, zindanlar gibi birçok konuya değinildi konuşmalarda.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin beraberindeki il temsilcileriyle alana girişi biraz daha hareketlendirdi kitleyi. Sezai Temelli de mitingin son konuşmacısı oldu. Ahmed Arif’in bir şiirinin dizeleriyle başladığı konuşmasında, geçmişte yaşanan ve bugün de verili olan sorunlara değinen Temelli; ağırlıklı olarak seçimler konusuna değindi. Ve “onlar burada Kürt, Ankara’da kurt oluyorlar. Bu rejime dur deme zamanıdır. İşimize, aşımıza ve kentimize sahip çıkmalıyız” diyerek 24 Haziran’da sandıklara sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Son olarak da sanatçılar Azad Bedran ve Koma Çar Newa sahne aldı.

Arama noktalarında olanlara ve polis yoğunluğuna değinmeye gerek yok diye düşünüyoruz. Burası bilindiği gibidir. Havalar güzeldir ama. Umutlar yine tazedir. Yenidenleşen bu bekleyişin, zafere yürüyüşü başlasın artık…

Mücadele Birliği/ Amed