“Dostlar Alışverişte Görsün” 1 Mayıs’ı

Bu sene DİSK’le birlikte Maltepe Meydanı’na gitmeyip 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını açıklayan Birleşik Metal İş ve Nakliyat İş Sendikaları, sabahın erken saatlerinde Aksaray’da Nakliyat İş sendikası önünde toplandılar ve Saraçhane Parkı’na kadar “günah savma” kabilinde bir yürüyüş yaptıktan sonra, burada bir kaç konuşma yapıp dağıldılar. Sendikaları temsilen bir kaç kişi buradan Taksim Anıtı'na çelenk bırakmak için Taksim'e gitti.

Birleşik Metal İş ve Nakliyat-İş’in günler öncesinden Maltepe’de devletin izin verdiği alana gitmeyip, bu sene Taksim’de olacaklarını açıklamalarından sonra, devrimci çevrelerde Taksim’in işçiler tarafından zorlanacağına dair iyimser bir hava oluşmuştu. Öyle ki, içlerinde Mücadele Birliği Platformu’nun da olduğu siyasi yapılar, bu açıklamaya destek vermiş ve 1 Mayıs’ta bu iki sendikanın olacağı yerde olacaklarını duyurmuşlardı.

Elbette, Mücadele Birliği olarak biz, başından beri bu iki sendikanın “Taksim’de olacağız” açıklamasına ihtiyatlı yaklaşmıştık. Zaten 1 Mayıs sabahı toplanmak için seçtikleri Nakliyat İş Sendikası’nın bulunduğu yerin Taksim’e olan uzaklığı düşünülünce, “Taksim’de olacağız” söyleminin gerçekliği yansıtmadığı anlaşılıyordu. Buna rağmen, işçilerin “Taksim’de olma” yönünde ortaya koydukları irade beyanını önemli gördüğümüz için, sabahın erken saatlerinde Nakliyat İş’in önüne gittik.

İşçilerin katılımı oldukça iyiydi. Türkiye’nin bir çok bölgesinden metal ve taşımacılık işçileri, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için İstanbul’a gelmişlerdi. Polis, Bozdoğan Kemeri’nin orada önlem almış ve yolu kapatmıştı. Belli ki, Saraçhane Parkı’nda öteye yürütmeyeceklerdi. Yürüyüş başlamadan, zaten kortejin önü Saraçhane Parkına ulaşmıştı ve sendikacılarla polisin pazarlıkları da başlamıştı. Dergi çevreleri ve bazı demokratik kitle örgütleri korteje dahil olduktan kısa bir süre sonra kortejin önü, Saraçhane Parkı’na doğru büküldü.

Oportünizmin, reformizmin belkemiğinin olmadığını burada bir kez daha gördük. İşçileri hızla Saraçhane Parkı’na soktular ve daha kimse ne olduğunu anlamadan, her şeyi bir oldu bittiye getirip halay çekmeye başladılar. Bir yandan da “1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanı’ndayız” diye slogan atıyorlardı. Traji komik bir durumdu gerçekten... Taksim Meydanı’ndan kilometrelerce uzakta “1 Mayıs Alanı’ndayız” diye slogan atılıyordu. Birleşik Metal İş ve Nakliyat İş başkanları konuşmaya başlamadan bir grup arkadaşımız alandan ayrıldılar ve Taksim Meydanı’na çıkmak için harekete geçtiler. Birleşik Metal İş ve Nakliyat İş Başkanlarının açıklamalarından sonra eylem sonlandırıldı.

Saraçhane Parkı’na geçtikten sonra işçilerin ruh halinde belirgin bir değişiklik oldu. Bazı işçiler, Parka geçmeye tepki gösterdiler ve “bari açıklamayı, polis barikatının önünde yapsaydık” diyerek serzenişte bulundular. Polisin işçileri, parka yönlendirmek için gösterdiği çaba, görülmeye değerdi. Belli ki, sendikalarla aralarında zımnen bir anlaşma olmasına rağmen, işçilerin yine de Taksim’e yönelebileceği korkusuyla hareket ediyorlardı.

2018 1 Mayıs’ı, her şeye rağmen işçilerin, emekçilerin yüzlerini yeniden Taksim’e dönmelerinden dolayı önemliydi. Maltepe'de “kutlama” yapanların ise zaten bu bahiste yeri yoktur ve olmayacaktır. Buradan bir kez daha haykıralım: “Taksim Kızıldır Kızıl Kalacak”, “Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği”, “Fabrikalar, Tarlalar, Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak”.