Günlerden 1 Mayıs… Ve Taksim…

Sabahın erken saatlerinde başladı 1 Mayıs ve Taksim telaşı. Bir önceki geceden polis barikatlarla örmeye başlamıştı Taksim’i. Kuş uçurtmayacaktı. Emniyetin bu çabasına burjuva medya da destek vermeyi ihmal etmiyordu. Polisin kat kat barikat ördüğü, Taksim civarında çalışan emekçiler, otellerde kalan turistler dahil kimsenin yaklaştırılmadığı İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı, Talimhane Caddesi için “kimse gelmedi, adres Maltepe” haberleri yapmayı görev edindiler işçi ve emekçileri Kızıl Meydan’dan uzak tutmak için…

Mücadele Birliği okurları da sabahın ilk saatlerinden itibaren Meydan’a çıkabilmek için uygun ortam ve zamanı kolluyordu.

İlk pankart açıldığında henüz saatler 07.30 idi. İki kadın “Mücadele Birliği” pankartı açıp “Yaşasın 1 Mayıs” sloganı atmaya başlamıştı ki, polisin saldırısı gecikmedi ve darp edilerek gözaltına alındılar. Ezgi Yergin ve Gamze Nihal İyidoğan’ın hangi karakola götürüldükleri gece geç saatlerine kadar öğrenilemedi. İki kadın okurumuzun Vatan Caddesi’nde Terörle Mücadele Şubesi’nde olduğu öğrenildi.

Ve saatler 14.00’e geldiğinde “Mücadele Birliği” pankartı açan Mücadele Birliği okurları, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî Yek Gulan”, “Fabrikalar Tarlalar Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak”, “Taksim Kızıldır Kızıl Kalacak” sloganları ile Talimhane’den Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

Kısa bir yürüyüşün ardından önlerine polis barikatı kurulan Mücadele Birliği okurları, slogana ve yürüyüşe devam edince polisin saldırısı gecikmedi. Yaşanan saldırıda biri çocuk, 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltıları takip etmeye çalışan bir avukat da gözaltına alınsa da kısa sürede serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan Pınar Kara, Doğukan Türüt, Ali Ekber Erarslan, Hıdır Devrim, Süleyman Çakmak darp edilerek Karaköy Polis Karakolu’na götürüldü.

Akşam saatlerinde 18 yaşından küçük olduğu için Doğukan Türüt Beyoğlu Çocuk Şubesi’ne götürüldü ve ertesi gün savcılığa çıkarılarak serbest bırakıldı. Diğer dört okurumuz da, yine Taksim’de gözaltına alınan DGD (Devrimci Gençlik Dernekleri)’li 4 gençle birlikte Vatan Caddesi’ndeki Güvenlik Şube’ye götürüldüler.

Biz de 1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı’dır diyoruz ve Taksim’in 1 Mayıslara kapatılmasını protesto ediyoruz. Gözaltılar derhal serbest bırakılmalıdır.