1 Mayıs Alanı’nın Taksim Meydanı olduğunu söyleyen sendikalar ve devrimciler, Taksim’e hep birlikte yürüyüşe geçmek için Saraçhane’de toplanarak Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Mücadele Birliği’nin de aralarında olduğu Alınteri, Devrimci Demokratik Sendikal Birlik, Devrimci Yolda Özgürlük, İnşaat İş Sendikası, Partizan, Proleter Devrimci Duruş, sabah 08.00’den itibaren Saraçhane’de bulunan Nakliyat İş Sendikası önünde toplanmaya başladı.

Pankartlarını açan DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş ve Nakliyat İş Sendikaları, davul zurna eşliğinde halaylar çekerek toplanmaya başladı. Umut Sen, İnşaat İş sendikalarının yanı sıra eylemde olan Real Market işçileri de pankartlarıyla alanda yerini almıştı.

Saatler 09.30’a gelirken, sloganlarla kortejler oluşturulmaya başlandı. “1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bıjî Yek Gulan” sloganları ile kortejler oluştu. En önde DİSK’in geleneksel nasırlı işçi elleri arasındaki dünya pankartı taşınırken, ard arda sendikalar pankartları ile sıralandı, ardından devrimci yapılar pankart ve bayrakları ile coşkuyla yürüyüşe geçti.

Saatler 10.00’u geçerken polis kitlenin önünü keserek yürüyüşe engel olmak istedi, ancak cevap “1 Mayıs Kızıldır Kızıl Kalacak” oldu ve işçiler yürüyüşü sürdürdüler. Saraçhane Parkına yönelen bini aşkın işçi, burada bir taraftan halay çekerek, “Taksim işçiye yasaklanamaz”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanındayız” sloganları atarak konuşmalar yapıldı.

Ve 1 Mayıs'ta ölümsüzleşen işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. Devletin yürümelerine izin vermediğini söyleyen sendsikacılar, "yürüyeceğiz" dedi...

Saraçhane Parkı’nda bir süre bekleyen işçiler adına Adnan Serdaroğlu konuşma yaptı ve basın açıklaması okundu. 1 Mayıs Alanı’nın Taksim Meydanı olduğunun, 1 Mayıs’ı başka yerlerde kutlama yapmanın mücadeleden kaçmak olduğunun vurgusu yapıldı.

Binlerce işçinin sloganlar attığı, halay çektiği Saraçhane’de 1 Mayıs bu şekilde sonlanırken, 30-40 kişilik sendika temsilcileri de Taksim’e gitti.

Saat 12.30 civarında Taksim Meydanına gelen Nakliyat İş ve Birleşik Metal İş Sendikaları "Taksim işçiye yasaklanamaz", “Direne direne kazanacağız” ve “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek”, "Zafer direnen işçilerin olacak", "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanlarındayız" sloganlarıyla Gümüşsuyu’ndan Taksim Meydanı’na girdi.

Önce Taksin Anıtına çelenk bırakıldı, ardından Kazancı Yokuşuna gidilerek 77’de katledilen işçiler adına çiçek bırakıldı. Burada yapılan açıklamada "Taksim'in işçiye kapatılması tamamen hukuksuz, keyfi bir yasaktır. Biz haksızlık karşısında boyun eğmeyeceğiz. Biz onurumuza sahip çıkıyoruz. 2007'de 2008'de Taksim'i bedel ödeyerek kazandık biz. 1 Mayıs'ın işçi bayramı olarak kutlanması, ücreti tatil olması emek ve mücadeleden doğmuştur. Mücadele kaçkınları bunu bilemezler. İnanıyorum ki biz mücadele verenler gelecek yıllarda burada milyonlarla bayramımızı kutlayacağız" denildi.