1977 1 Mayıs’ında katledilen 35 kişi, Taksim Kazancı Yokuşu'nda anıldı.

DİSK, TTB, TMMOB ve KESK’in çağrısıyla yapılan anmada çok sayıda kişi 1 Mayıs pankartı ile saat 11.00’de The Marmara Oteli önünde bir araya geldi. Kazancı yokuşuna sloganlarla yürüyen kitle önce 1977’de katledilen 35 kişi anısına saygı duruşunda bulundu, karanfiller bıraktı.

Anmada DİSK adına Arzu Çerkezoğlu konuştu, “1 Mayıs bugünümüz, geleceğimiz ve emeğimizdir. Siyasal iktidar 1 Mayıs’ta milyonların buluşmasından korkmaktadır” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Mahmut Bozgeyik 77 katliamının hâlâ aydınlatılmadığına dikkat çekti, “Katiller açığa çıkarılıncaya kadar, adalet komisyonunun oluşturulup, suçluların cezalandırılması talebimizi bir kez daha söylüyoruz” dedi.

TTB Genel Başkanı Raşit Tükel de “Toplumsal muhalefet, demokrasi güçleri katliamlarla yılmadı. Baskıcı uygulamalara, savaşa, ayrımcılığa karşı mücadeleyi her zaman yükselttik. 1 Mayıs seçim öncesi önemini artırdı. Maltepe'de en geniş katılımla taleplerimizi güçlü şekilde haykırmamız gerekiyor” diyerek işçi sınıfını Maltepe’ye çağırdı.

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ise “Halkın yükselen sesini katliamlarla kesmek yöntemi hâlâ uygulanıyor. Katliamlarla yoldaşlarımızı, sevdiklerimizi alabilirler ama insanca yaşama mücadelemizi elimizden alamayacaklar” dedi.

Ardından İstiklal Caddesi boyunca 1 Mayıs bildirileri dağıtarak Şişhane’ye yüründü. 1 Mayıs 1989’da katledilen Mehmet Akif Dalcı’yı da öldürüldüğü yerde andı. Saat 14.30’da da 1 Mayıs 1996’da Kadıköy’de katledilen Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent de Kadıköy’de yapılan eylemle anıldı.

Bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz:

1 Mayıs Alanı Taksim Meydanı’dır

1 Mayıs’ta Taksim’e!