21 Mart günü Adana Mimar Sinan Amfi'sinde yoğun güvenlik önlemleri ve engellemelere rağmen Newroz kutlamaları binlerce insanın katılımıyla, büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

Aralarında Mücadele Birliği de olmak üzere birçok kurum ve yapılanma Newroz kutlamalarında yerini almıştı. Newroz, Efrin halkı selamlanarak saygı duruşu ile başladı.

Newroz, Barış Annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla sürdürülürken, kitleden "Jin, Jiyan, Azadi" ve "Biji Berxwedana Efriné" sloganları yükseliyordu. Newroz, HDK Adana Meclisinden Osman Polat, DBP Adana il eşbaşkanı Berivan Gökalp, HDP MYK üyesi İlknur Birol, HDP parti sözcüsü Ayhan Bilgen ve HDP PM üyesi Serpil Kemalbay'ın konuşmalarıyla devam etti.

HDP MYK üyesi İlknur Birol konuşmasında; "Newroz Kürdi, Arabi, Farsi, Türki'dir" diyerek, tüm bu halkalar el ele verdiğinde ortada Dehaklar kalmayacağını belirterek "Bizi toplarla yere yıktığını sananlar, buyurun Kawalar ayakta" dedi. Bu ülkeyi bahara çıkarmaya söz vermiş bütün emekçilerle birlikte barış demeye devam edeceklerini dile getiren Birol,"Biz yoksulluğa, insanın insana zulmettiği düzene karşı yürüyoruz" dedi.

HDP parti sözcüsü Ayhan Bilgen ise; "Bugün Kandil'de toplanıp Newroz'u kutlamak isteyenleri canlı bomba ile patlattılar. İşte Newroz'a tahammülsüzlük. IŞİD kafasının bugün de burada yaşadığını görüyoruz. Tıpkı Efrin'e giren yağmacıların, talancıların, Devrimci Kawa'yı sanki PYD temsilcisi sanıp heykelini kırdıklarında insanların kalbinden, zihninden, hafızasından onu sileceklerini sananlar gibi, Newroz'u da engellediklerinde bir halkı da bitireceklerini sanıyorlar. Newroz herkes ve Ortadoğu halkları için binlerce yılın birikimidir" diye konuştu. Konuşmasında daha çok Efrin direnişine değinen Bilgen, "Bazıları sanıyor ki ÖSO çeteleri Afrin'e hayrına gitti. Önce İngiltere’den maaş alıyorlardı. Şimdi Türkiye'den alıyorlar. Şimdi soruyorum size, Afrin Afrinlilerin mi yoksa 100 dolar için oraya giden yağmacı çetelerin mi?" dedi.

Ardından şair Ruhan Mavruk kendi şiirini okuyarak Newroz'u selamladı. Mücadele Birliği olarak bayraklarımızla, dövizlerimizle, "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük", "Efrin'de Düşene, Dövüşene Bin Selam" sloganlarıyla alandaydık. Üzerinde "Newroz Serhildane”, “Ew Roj Roja Serhildane (Newroz Ayaklanmadır, Bugün Ayaklanma Günüdür)", "Yaşasın Türk-Kürt-Arap Halklarının Mücadele Birliği" yazılı dövizlerimiz ve bayraklarımız çoğunlukla gençler tarafından büyük bir ilgi gördü.

Newroz kutlamaları halaylarla, sloganlarla, şarkılarla sona erdi. Newroz kutlaması sonrası polis dağılan kitleye saldırdı. Çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis, sarı, kırmızı, yeşil flamaları yaktı. Polis, gözaltına aldıklarını darp etti. Flamaları toplayan bir polis, "Bu ne lan. Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz?” diyerek bir genci darp edip gözaltına aldı.

MÜCADELE BİRLİĞİ / ADANA