< Demirci Kawa'nın Torunları Kıbrıs'ta Newroz Ateşini Yaktı

Newroz Tertip Komitesinin 18 Mart Pazar günü saat 11.00da İskele Piknik Alanına yaptığı çağrı ile yüzlerce kişi alana akın etti.

Alana girişte yüzlerce polis ve arama noktaları ile karşılaşıldı. Bu arama noktalarında 3 kişi, çantalarında Selahattin Demirtaş'ın Seher adlı kitabı ve sarı, yeşil, kırmızı flamalar bulunduğu gerekçesi ile gözaltına alındı.

Ayrıca alana "Biji Serok Apo sloganları ile girmek isteyen kitle, polis engeli ile karşı karşıya gelince “Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile alana girdi.

Newroz, açılış konuşması ile başladı.

"Bizler bedenini Newroz ateşine çeviren Mazlum'un yoldaşıyız ve hep birlikte Kıbrıs'tan Efrîn'e faşizme karşı halkların ortak direnişini ateşlemeye geldik" diye başlayan açılış konuşmasında saygı duruşunda bulunuldu ve "Newroz direniş, diriliş, yeniden varoluştur. Newroz savaşa karşı barış, köleliğe karşı özgürlük, adaletsizliğe karşı eşitliktir. Newroz halklar bahçesinde kadim dostlukların lisanıdır, Melaye Cizireden Ahmede Xaniye aşkların baharıdır.

Tarihin şafağının attığı, özgür insanlığın yaratıldığı, insanlık ve demokratik uygarlık değerlerine, komünal kültüre analık etmiş Ortadoğu, isyancı geleneğiyle yeni güne, Newroza, uyanıyor.

Evrensel değerleri kadın eliyle yaratan, tarihi ve öz uygarlık değerlerini doğuran Mezopotamya bugün Newrozun uyanışıyla yeni yaşamı örüyor.

Binyıllarca Mezopotamya ve Ortadoğu da varlığını sürdürmüş özgür komünal yaşam, zalim uygarlık tanrılarının karanlığı altında, katledilmeye çalışılmıştır.

Demirci Kawa'nın mirasçıları bugün Verimli Hilal de uygarlığın zalim tanrılarına karşı aydınlığın ve özgürlüğün mücadelesini yürütüyor.

Beş bin yıl önce özgür kadın toplumunun coğrafyası olan topraklarımız bugün tekçiliğin, baskının, zulmün, savaşların ağırlığı altında eziliyor.

Beş bin yıllık, karanlık uygarlık eli, ilk olarak kadını boğmuş ardından bütün toplumsal kesimleri, sınıfları, grupları, ulus ve etnisite ve dilleri baskı altına almıştır.

Fedakâr ve kahraman bir mücadeleyle yılların birikimini kadın devrimi ve halkların özgürlük devrimiyle taçlandıran Kürt halkı birkez daha, devrimi boğma amacı taşıyan saldırılarla yüzyüze kalmıştır.

Kurdîstan'ın küçük toprak parçası Rojava'da özgürlük devrimini yakalayan halklar bu sefer de egemen güçlerin örgütlendirdiği çete saldırılarıyla yüzyüze kalmıştır.

Ama bizler bu çabaların sonuç alamayacağını Serekanî, Kobane, Şengal, Sur, Cizre ve daha birçok yerden biliyoruz. O yüzden birkere daha Newrozun direniş alanından haykırıyoruz; özgürlük baharımızı, umutlarımızı, gülüşlerimizi, devrimimizi, mücadelemizi, güneşimizi karartamayacaksınız.

Ortadoğu özgürlük devrimi, halkların özgürlük ağacı altında daha da büyüyecek ve bu devrim sesi herkese ses ve umut ışığı olacak" denilerek Newroz ateşini yükseltme, büyütme ve daha da gürleştirme çağrısı yapıldı.

Toplanan kitle sık sık "Biji Berxwedane Efrînê", "Biji Serok Apo", "Efrîn'de Düşene Dövüşene Bin Selam" sloganları attı. Efrîn saldırılarına dönük sloganlar polis salırısı ile karşılandı ve bir çok kişi gözaltına alındı.

Aynı zamanda alanda "Biji Kobane" yazılı kırmızı tişört giyen bir kadın, polis tarafından, tişörtünün çıkartılmasının istenmesi ile karşı karşıya kaldı. Sonrasında ise alana saldırmak isteyen bir grup faşiste ve birçok engellemelere rağmen halaylar, şarkılar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı.

Etkinlik, Newroz tertip komitesi adına Kemal Ögüdür ve HDK genel meclis üyesi Segen Sucunun yaptığı konuşmalar ile son buldu.