< Bakırköy'de Newroz Coşkusu....

İstanbul'da 2018 Newrozu Bakırköy Pazar Alanı'nda birbirinden renkli pankart ve flamalarla sarı kırmızı yeşil renklerde kıyafetlerle gelen binlerce kişi tarafından coşkulu sloganlar ve halaylarla kutlanıyor.

İSTANBUL - İstanbul’da 2018 Newroz'u Bakırköy Pazar Alanı'nda "Newroz Ruhu İle Direnişi Yükseltelim , Efrin'de Zaferi Kazanalım" şiarıyla Bakırköy Halk Pazarı'nda düzenlendi. 13.00'de başlayacak Newroz kutlaması için sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz alanına gruplar halinde gelişler başladı.

Alana renk renk pankartlar flamalar girmeye başlarken Kürt kadınları renkli yöresel kıyafetleri zılgıtları, zafer işaretleriyle dikkat çekti. Binlerce kişi çoşkuyla sloganlarla zıltgıtlarla alanı doldururken sık sık "Newroz pîroz be", "Jin jiyan azadî", "Biji berxwedana Efrîn'e", "Biji berxwedana YPG" sloganları atıldı.

Polis ise Newroz alanına girişlerde türlü engel çıkardı. Pankartlarını ve flamaların girişinde sorun çıkardı, kadınların baş örtüsü ve fuarları dahi incelendi.

 

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin de alınmasına izin vermeyen polisler, HDP tarafından akreditasyonu yapılmış olmasına rağmen basın emekçilerine Başbakanlık onaylı "sarı basın" kartı dayatmasıyla sorun çıkardı. Sarı basın kartı olmayan bazı basın emekçilerinin fotoğraf makinesi alana alınmadı Arama noktalarında bekleyen halka zaman zaman gözaltı tehdidinde bulunan polis 45 kişiyi gözaltına aldı.

Mücadele Birliği Platformu da üzerinde Deniz Gezmiş'in resmi olan "Şimdi Devrim Zamanı" yazılı pankartı ve flamalarıyla ve sloganlarla Newroz alanına giriş yaptı. Newroz kutlaması boyunca sık sık "Bıji Berxwadana Afrin", "Newroz pîroz be", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Yaşasın halkların mücadele birliği", "Afrin'de düşene dövüşene bin selam" sloganları atıldı.

Newroz kutlamasında gözaltıların sayısı 48'e yükselirken Partizan grubu ise alana alınmadı. Neworz programının giriş konuşmasıyla alandaki sloganlar ve coşku daha da artttı.

Newroz için hazırlanan platforma HDP milletvekilleri ve kurum temsilcileri, Kürt analar davet edilerek hep birlikte Newroz kutlamasına gelen kurumlar selamlandı. Ardından zindanlarda tutuklu bulunan HDP milletvekilleri, devrimci tutsaklara selam gönderildi.

Afrin'de TSK'nin saldırısına karşı savaşan YPG ve enternasyonal devrim güçleri de selamlanırken ölümsüzleşen tüm devrim savaşçıları için saygı duruşunda bulunuldu.

Binlerce yıl önce Kürt halkina zulmeden zalim Dehak'a karşı devrimci Kawa'nın yaktığı ateşi temsilen sahnenin önüne iki meşalede Newroz ateşi "Newroz piroz be" sloganı eşliğinde yakıldı.

Newroz alanında bulunan fakat sahneye gelemeyen kurumlardan temsilciler, Gezi Ayaklanması'nda yaşamını yitirenlerin aileleri selamlanırken, Afrin'de ölümsüzleşen savaşçıların isimleri söylenerek selamlandı. Ayrıca Afrin'de ölümsüzleşen Kenan Aktaş'ın (Taylan Demircioğlu) Newroz kutlamasına katılan annesi de selamlandı.

 Grup Vardiya'nın müzik dinletisinin ardından NewrozTertip Komitesi adına yapılan konuşmada Newroz alanlarından ezilenlerin verdiği nota şudur; zulüm artık son bulsun. Öğretmiştir ki, bütün despotlar ve diktatörler geçicidir. Zulmü tek siyaset biçi mi olarak benimseyenler, birlik olan halkların gücüne dünyanın hiçbir yerinde dayanamamış, yıkılmışlardır. Her zaman mücadele eden halklar kazanmıştır. Bu gün bütün ülkede yanan Newroz ateşleri bize insanlığın gelmiş geçmiş ihtilallerini bir kez daha hatırlatsın; Geçmiş kuşakların krallarını ve padişahlarını, faşizmlerini ve despotlarını nasıl tarihe gömdüğünü anlatsın.

Ve biz defalarca başardık, yine başaracağız. O halde vazgeçmek yok, o halde yılmak yok, o halde geri adım atmak yok. Çünkü Newroz ateşi halkların özgürlüğe adağıdır. Biz yoksullar, işçiler, emekçiler, dili-sözü yasaklılar... Susturulmak için sürekli OHAL'lere maruz bırakılanlar; Biz; alınterinden başka zenginliği olmayan sade insanlar; Biz; kimliği yüzünden olağan suçlu ilan edilenler; Biz; her dilden her dinden rengârenk yurttaşlar Bu zulüm düzenini yıkacağız.

Birlikte attığımız sloganların, söylediğimiz şarkıların, dirençli marşlarımızın, özgürlük, ekmek ve barış taleplerimizin peşini bırakmayacağız.Binlerce yıl önce zalim Dehak'a karşı Kawa'nın yakmış olduğu özgürlük ateşi yanıyor, yanmaya devam ediyor. Şimdi bu ateşi Türkiye'nin her yerinde, Ortadoğu'nun her yerinde ateşin, güneşin çocukları yakmaya devam ediyor. Selam olsun Amed'e, İzmir'e, Gewer'e selam olsun Afrin'e, selam olsun Afrni'e, selam oslun Afrin'e" denildi.

Suriye'de ve Afrin'de emperyalistlerin ve işbirlikçisi Türkiye'nin ve IŞİD çetelerinin sürdürmekte olduğu savaşa da değinilen konuşmada "Afrin Afrninlilerindir. Afrinliler bugün oradan çekidiyse bunları teşhir etmek için yağmacıları, katilleri teşhir etmek için çekilmiştir. Her yeri yağmalayan bu güruhun saldırısı ortadadır. Afrinliler bugün çekilmiştir ama yarın Afrin'e geri dönecektir, bundan kimsenin şüpheis olmasın. Onurlu bir barış için, erdemli bir hayat için bütün dünyanın ikiyüzlülüğünü teşhir etmek içindir bu hamle. Afrin Afrinlilerindri, oraya geri gelecekler. Orada o özlemini duyduğumuz hayta ıda yeniden inşa edeceklerdir" denildi.

 Ardından HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik konuşma yapmak için sahneye çıktı. “Bijî berxwedana Botane” sloganları eşliğinde sahneye çıkan Birlik, Kürdistan kentlerinin selammını getirdiğini söyledi. Birlik, “Mehmet Tunç’un, Taybey Ana’nın, Cemile’nin selamlarını size getirdim” dedi. Hiç kimsenin halkın direnişi karşısında duramayacağını vurgulayan Birlik, “tarih tekerrür ediyor. ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Günümüz dehakları Efrin’de genç kadınlarımızın ve çocuklarımızın kanını akıtmaya çalışıyor. Gençlerimiz zeytin ağaçlarının dalları gibi direnişi yükseltiyor. Her bir gencimiz Demirci Kawa ve Mazlum Doğan ruhu ile mücadele ediyor. Newroz özgürlük umudunun adıdır. Bir kardeşlik, birliktelik dedikçe onlar “silahla, tank ve topla kentlerinizi yok edeceğiz” diyorlar. Onlar bilmiyor ki bizler Demirci Kawa’nın torunlarıyız. Kürt halkının önderi Abdullah Öcalan dediği gibi ya özgür yaşam ya özgür yaşamı felsefe edindik. Sayın Öcalan’ın Newroz’unu kutluyorum. Efrin’in Mahabat’ın, Amed’in NEwroz’u kutlu olsun. Özgür oluncaya kadar mücadelemizi büyütmeliyiz. Gün direnişi yükseltme günüdür” dedi.

Newroz etkinliğine zindanlardan gönderilen mektuplar da okundu. Eski HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, milletvekilleri Sebahat Tuncel, Mehmet Arslan, İdris Baluken, Leyla Güven, Ayla Akat Ata'nın Newroz mesajı okundu.

Mektupların okunmasının ardından HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit söz aldı. Ortadoğu'da sürmekte olan savaşlara değinerek sözlerine başlayan Koçyiğit, Afrin'de beka sorunu olduğu söylenerek TSK'nin saldırdığı ifade edilirken "Bir beka sorunu varsa o da Türkiye'deki AKP'nin MHP'nin beka sorunu var" dedi. Bu yüzden gerici dinci çetelerle birlikte Afrin'de Kürt halkına saldırıldığını belirten Koçyiğit, yüzyıllar öncesinde Kürt halkının uğradığı zulme karşı demirci Kawa'nın isyan ateşini yaktığını hatırlattı. Bu gün de binlerce yeni çağdaş Kawalar olduğunu söyleyen Koçyiğit "Biz şunu biliyoruz ki dört parça Kürdistan'da Ortdoğu'da, Türkiye'de ve Avrupa'da milyonlanca insan Kawa'laşıp alanlara meydanlara aktı. Milyonlarca Kürt bugün Afrin günüdür dedi. Bugün günlerden Afrin günüdür. Afrin için mücadele, Afrin için direnişe Afrin için desktek verme günüdür. (...) Afrin işgal edildi, ama asla ve asla düşmeyecek, düşmeyecek, düşmeycek" dedi.

Türkiye'de Kürt halkına yönelik saldırıların, Ortadoğu'da Arap ve Kürt halklarına yönelik saldırıların sadece onların sorunu olmadığını vurgulayan Koçyiğit, tüm emekçi ezilen halkların bu zulme karşı mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini ifade ederek "Gün mücadele günüdür. Gün faşizme karşı el ele omuz omuza bugün buradan başlayarak karşı durma gündüür. Bugünün anlamı aslında bütün bu faşistlere bütün faşist sisteme en büyük cevaptır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Kürt siyasetçilere ve halkına yönelik saldırılara ve TSK'nin Afrin'e saldırısına değinerek "Türkiye halkları, emekçileri şimdi tam da mücadelenin yükseltme eşiğindedir. Eğer buün bunu başarabilirsek, devrimcilerle işçilerle emekçilerle halklarımız bütün yanyana gelebilmişse Türküyle Kürdüyle Alevisiyle biz bunu başarmışız demektir. Kongremizden aldığımız güçle yolumuza devam ediyoruz. Bu mücadeleyi hep birlikte yükselteceğiz ve başarmak için üzerimize düşen tüm sorumlulğu hiç tereddüt etmeden yapacğız.

Neredeysek orada hakikatin sesi biziz. Neredeysek orada Kawa'nın yaktığı ateş biziz, zulme karşı direnen biziz biz asla vazgeçmeyecğiz, asla vazgeçmeceğiz. Umudumuzla kararımızla mücadelemizi sürdürüyoruz. Biz kazanacağız mutlaka kazanacağız" dedi.

 

Konuşmaların aralarında Newroz ve Afrin'e ilişkin coşkulu sloganların atıldığı program Gülseven Medar ve Koma Gulên Xerzan'ın söylediği ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla sürdü.

Newroz kutlamaları sürerken 65'in üzerinde kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, Newroz programının bitiminden sonra kitle dağılırken pek çok kişi sivil faşistlerin ve  polislerin saldırısına uğradı. Özellikle slogan atanlara yapılan saldırıda bazı kişilerin ağır şekilde darp edildiği öğrenildi.

Metro girişinde ve üst geçitte, gençlerin darp edildiği öğrenilirken, polis ve sivil faşistlerin saldırıları Kürt gençleri tarafından sloganlarla protesto edildi.