< < Aile Hekimleri 5 Günlük İş Bırakma Eyleminde

Aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptali istemiyle 81 ili kapsayacak şekilde 5 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Eylem süresince Aile Sağlık Merkezleri kapalı kalacak. Aile hekimleri, Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği geri çekilmesi ve iptali için 5 günlük iş bırakma eylemine başladı.

İl Sağlık Müdürlükleri önünde toplanarak iş başı yapmayan sağlık emekçileri taleplerinin karşılanması için beş gün boyunca çalışmayacak ve bu sürede Aile Sağlığı Merkezler de kapalı olacak.

İstanbul‘da aile hekimleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Bakan Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Ebe Hekim El Ele Genel Greve”, “Bakan İstifa”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam” sloganlarının atıldığı eyleme Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekimsen İstanbul Şubesi, Hekimler Birliği Sendikası, Hürriyet Sağlık Sen, Tüm Aile Sağlığı Sağlık Memuru ATT Hemşire Ebe Derneği, İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), İstanbul Tabib Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Tabip Sen ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği katıldı.

İmzacı kurumlar adına basın açıklamasını İSTAHED adına Bilge Mehmetzade okudu. Mehmetzade, daha önce yaptıkları eylemlerle “eziyet yönetmeliği” dedikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği geri çekmek için 3 hafta süre verdiklerini belirtti.

Aile hekimlerinin, karşılanmasını istedikleri talepler ise şunlar:

Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz.

Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır. Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz.

Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz.

2- 6 Aralık 20204 tarihleri arasında aile sağlığı merkezleri çalışanları olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz.

Sağlık emekçileri Bu haklı talepleri gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle halkın sağlığı ve hakları için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceklerini sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceklerini duyurdu.