Demokratik Kurumlar Platformu öncülüğünde bugün Amed’de “Komploya karşı direniyoruz, özgürlük için Amed’de buluşuyoruz” şiarıyla düzenlenecek miting için, binlerce kişi farklı kentlerden Amed'e gelmek için yola çıktı.

Valiliklerin “eylem yasağı” gerekçesi ile Kürdistan’ın pek çok şehrinde ve Amed girişinde mitinge katılmak isteyenler polisin engeliyle karşılaştılar.

Batman, Siirt, Bismil, Van, Mardin, Bitlis, Adana, Erzurum ve Urfa’dan yürüyüşe geçen kitlelerin şehirlerden çıkışı polis tarafından engellenince, bulundukları yerlerde oturma eylemi yapıldı, sloganlarla polis engeli aşılmaya çalışıldı. Urfa’dan yola çıkan halk da Amed girişinde eylem yaptı.

Amed’de de miting öncesi birçok nokta ablukaya alındı. İstasyon Meydanı başta olmak üzere kentin birçok cadde ve sokağı zırhlı araçlarla kapatıldı.

Ancak Kürt halkı, miting için birçok noktada toplanmaya başladı. DEM Parti milletvekillerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, Bağlar Göçmenler Caddesi’nde bir araya geldi. Kitle, buradan İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polisler yürüyüşü engellemeye çalışsa da, “Ne yaparsanız yapın bu halk yürüyecek. Engel olamazsınız” tepkisiyle karşılaştı.

Yine Ofis Semti’nde bulunan AZC Plaza önünde sloganlarla toplanılırken, Bağlar’dan kitleyle birlikte harekete geçen DEM Parti milletvekilleri, polis tarafından engellendi. Kitle saatlerce abluka altında bekletilirken, vekiller yolu trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Ofis, Sur ve Bağlar’ın çeşitli noktalarında “Bijî Serok Apo”, “Direne direne kazanacağız” ve “Bijî berxwedana İmralı” sloganları ile yürüyüşe geçildi. Sur’da yürüyüşe geçen gruba polis biber gazı ile saldırdı.

Ofis AZC Plaza önünde polis ablukası altında binlerce kişiye seslenen DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bu kadar zaman geçti, iktidarlar değişti, Kürt sorununa dair projesi olan cesaretli iktidarlar olmadı. 9 Ekim uluslararası komplo da iki sistem savaşıydı. Başta Kürt halkının özgürlüğü olmak üzere Ortadoğu’daki bütün halkların özgür eşit yaşamını hedefleyen demokratik Ortadoğu projesiydi.” dedi.

Kürtlerin siyasi iradelerine ket vurularak, devletlerin inkar ve imha siyasetine boyun eğmeye zorlandıklarını söyleyen Uçar, Kürt sorununun, Kürtlerin özgür yaşamama sorunu, ulus olmaktan çıkarılma sorunu olduğunu vurguladı.

“Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayın, sonra bu çözümde rol alın. Artık kapılar açılmalı, fikirler konuşulmalı. Barış erdemdir, yüzleşmek erdemdir. Tecrit uyguladığınız İmralı’da hangi hukuku uyguladığınızı açıklayın bu topluma. İmralı’da uygulanan hukuk, Türkiye iç hukuku değil, evrensel hukuk değil, korsan bir hukuktur.” çağrısı yapan Uçar’ın ardından Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuşmalar yaptı, “Bu barış, tecrit politikalarıyla olmaz. İmralı’ya vurulan kilitle olmaz. Biz bütün bedellere, acılara, zulümlere rağmen Türkiye’de barış diyoruz. Çözümü uluslararası kapılarda aramayalım diyoruz. Son yapılan yerel seçimlerde de halk tecrit politikasına ‘hayır’ dedi.” denildi.

‘Özgürlük Mitingi’ Sonrası Yürüyüş

Amed’deki ‘Özgürlük Mitingi’ sonrası Barış Anneleri Gevran Caddesi’nde “Bijî berxwedana Îmrali” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları, zılgıt ve alkışlarla yürüdü.

Kasaplar Durağı’na doğru yürüyüşe geçen gençler de, “Bijî serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bimre îxanet bijî Kürdistan” ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları atınca polis yürüyüşe saldırdı, MA muhabiri Ceylan Şahinli ve ÖHD Amed Şube Yöneticisi Özüm Vurgun polis tarafından darp edildi.

 

Özgürlük Mitingi İstanbul’dan Selamlandı!

DEM Parti İstanbul İl Örgütü, Amed’de gerçekleştirilen “Özgürlük Mitingi”ne destek için Kadıköy İlçe Örgütü binası önünde bir açıklama yaptı.

“Bijî berxwedana zindana”, “Her yer Amed her yer direniş”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları, zılgıt ve alkışlarla başlayan açıklamada konuşan DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz, çözüm için İmralı Cezaevi’nde 43 aydır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı işaret ederek, “Kürt halkı tutumunu demokrasiden yana, barıştan yana koymuştur. Bu yasakçı yöntemlerle tarihin çöp sepetine gideceksiniz. Dün çözümden, barıştan söz ediyordunuz ama bugün çözüm mitingine yasak getiriyorsunuz. Tecrit politikalarına son verin. Anayasayı çiğniyorlar. Kendi yasalarını bile uygulamıyorlar. İnsanlar Kürtçe konuştuğu için, halay çektiği için tutuklama yapıyorsunuz. Bugün Amed’de oraya konulan iradeyi gördük. Buradan Amed’de ortaya konulan iradeyi selamlıyoruz” dedi.

Açıklama hâlâ devam ederken kitleye polis saldırdı. Polisin saldırısı “Bijî berxwedana zindana” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla karşılandı, onlarca kişi gözaltına alındı.