Tütüne getirilen "yetki belgesi" şartına karşı eylem yapmalarının ardından 10 tütün üreticisi tutuklanmıştı. Tütün üreticilerin kurduğu, 'Tütün Yasası Bilgilendirme' adlı WhatsApp grubu tutuklamalara gerekçe yapıldı.

Tütün üreticileri ve esnaflarına yönelik yapılan yasal düzenlemelere karşı Adıyaman'da geçtiğimiz hafta tütün üreticileri Adıyaman otoyolunu trafiğe kapatarak protesto eylemleri gerçekleştirdi.

Eylemlerin ardından 50'ye yakın tütün üreticisi evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alınmış ve 10 tütün üreticisi tutuklanmıştı.

Tütün üreticilerinin tutuklanmasına 'Tütün Yasası Bilgilendirme' adını taşıyan WhatsApp grubunun gerekçe yapıldığı öğrenildi. Tutuklananlar arasında MHP Meclis üyesinin de bulunması üzerine MHP'den istifalar yaşandı.

Tütün üreticilerine 'Tütün Yasası Bilgilendirme' adlı WhatsApp grubunu neden kurdukları sorulurken, örgütlenmek ve taleplerini dile getirmek için sokağa çıkarak eylem yapmak tutuklamaların gerekçesi yapıldı. Sorulara tepki gösteren tütün üreticileri ve işçileri taleplerini dile getirmek için yaptıkları eylemleri savundu.

Mahkemede ifadelerini veren tütün üreticileri suçlamaları kabul etmedi.Çelikhan'da tütün üreticiliği yaptığını söyleyen A.Ç, ifadesinde, yasadan ötürü il dışına satış yapamadıkları için eylem yaptıklarını belirtti. Tutuklanan A.Ö. ise ifadesinde "Yolu kesinlikle açmıyoruz, hastan varsa ambulans çağır" şeklinde bir ifade kullanmadığını belirtirken C.İ. ise "WhatsApp grubunda tütün nereye gider, fiyatı ne kadar olur tarzında konuşmalar oluyordu" dedi.

Üreticilerin avukatı Murat Bilgiç WhatsApp grubundaki konuşma ve yazışmaların suç oluşturmadığını beyan etti.

Ancak mahkeme kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu iddia ederek, muhtemel cezanın üst sınırı, kaçma ve delilleri karartma ihtimalinden ötürü çiftçileri tutukladı.

Tutuklananlar arasında MHP Meclis üyesi Mustafa Sonkaya'da bulunduğu belirtirken parti üyelerinin ve tütün üreticilerinin tutuklanması MHP'de istifalara neden oldu. MHP'den Çelikhan belediye başkan adayı olan Abdurrahman Yaylagül'ün de aralarında bulunduğu 6 kişi partilerinden istifa etti.

Yaylagül, "50 yıllık tütün üreticisi 66 yaşındaki Abdurrahman amca da hapisle tanıştı" diyerek tutuklamalara tepki gösterdi.

Yaylagül ve MHP'den meclis üyesi seçilen Selim Tokgöz ile il genel meclisinin MHP'li adayları Mehmet Horuz, Mustafa Üzümcü, Mustafa Yaylagül ve Mehmet Sait Akgün'ün de duruma tepki göstererek istifa ettiği bildirildi.