Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor" dedi. 

  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün bir basın toplantısında “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor” dedi.

Bakanın açıklaması sosyal medyada büyük tepki çekerken, öğretmen maaşlarının “yük” olarak nitelendirilmesi tartışmalara neden oldu.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileri, Türkiye’de öğretmen maaşlarının OECD ortalamasının çok altında olduğunu gösteriyor.

 

Türkiye Sondan 7'inci

Ülkeler arasındaki ürün ve hizmet fiyat farklılıklarını da dikkate alan satın alma gücü bazında hesaplanan verilere göre, 2018 yılında Türkiye’de 15 yıllık tecrübeye sahip bir ilkokul öğretmeninin yıllık brüt maaşı 28 bin 545 dolar seviyesindeydi. Bu rakamla Türkiye, 33 ülke arasında 27. sırada yer aldı.

Listede Litvanya, 21 bin 84 dolarla son sırada yer alırken, Lüksemburg 108 bin 624 dolarla ilk sırada yer alıyor.

Rakamların, kadrolu öğretmen maaşları üzerinden hesaplandığı belirtildi. Türkiye’de giderek artan sayıda öğretmen, sözleşmeli statüde ve kadrolulara göre daha düşük maaşlarla çalışıyor.

 

Döviz Arttı Maaş Eridi

Türkiye’de şu an en üst kademeli öğretmen maaşı net 5 bin 634 TL seviyesinde. Bu rakam güncel dolar/TL kuruyla 769 dolara denk geliyor. Temmuz 2015’te en yüksek öğretmen maaşı 2 bin 982 TL idi. O dönemki dolar/TL kuruyla bu rakam 1117 dolara denk geliyordu. Nominal dolar cinsinden öğretmen maaşları 5 yılda yüzde 31 azalmış oldu.

Türk-İş’in araştırmasına göre, ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 7 bin 765 lira olarak hesaplandı. Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı, yoksulluk sınırının da altında bulunuyor.

 

Öğretmen Maaşları Olmasa...

Devlet erkanının lüks yaşamı, debdebesi, şirketlere sağlanan teşvikler, ödenekler, müşteri garantili hastaneler, araç geçiş garantili otoyollar... Her şey için para var. Ama öğretmen maaşları devlete yük!

Hatta özel okullara vergi indirimleri de gündemde. Ama şu sondan 7. sıradaki öğretmen maaşları devlete yük!

Daha ucuza daha fazla işçi çalıştırabilsinler diye patronlara ödenek için kaynak bulunur. Özel okullara vergi indirimi de yapılır. Ne de olsa öğrenciler müşteri, özel okullar ticari işletme...

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen maaşını devlete yük görürken "Özel okullara neden vergi indirimi yapıyor?" diye sorabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanı aynı zamanda özel okul sahibi... O kadarcık da iltimas olmasın mı?

Aslında özel okullara daha ne çok kolaylıklar sağlanabilir, daha ne yatırımlar yapılır. Ama işte, ille de şu yoksulluk sınırı altındaki öğretmen maaşları... Onlar yüzünden yatırıma fırsat kalmıyor... Öğretmen maaşları devlete yük!..