İzmir’de Dokuz Eylül Asistan Hekim İnisiyatifi, Eğitim Sen, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, SES İzmir Şubesi, Türk Hemşireler Derneği, İzmir Tabip Odası, Tez Koop İş ve Sağlık İş Sendikası 27 Ağustos günü saat 18.00’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde sendikal faaliyetleri nedeniyle sürgün edilen Dokuz Eylül Üniversitesi İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sık sık “Günseli Hemşire Yalnız Değildir”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Baskılar, Sürgünler Bizi Yıldıramaz”, “Hakkınız Ödenmez Dediler, Ödemediler”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganlarının atıldığı eylemde basın metnini SES İzmir Şube Eşbaşkanı Nursel Yücesoy okudu.

DEÜ Rektörlük önünde yapılması planlanan basın açıklamasının yasaklanması üzerine, eylemi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapmak zorunda kaldıklarını belirten Yücesoy “İlimizde sağlık emekçilerinin yaşamış oldukları sorunlar için sendikalar ve meslek örgütleri olarak birçok şekilde mücadele yöntemlerini kullandık. Pandemi başladığında alınması gereken önlemleri ve sağlık emekçilerinin taleplerini ilgili kurumlarla paylaştık. Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ile sağlık çalışanlarının mağdur edilmeyeceği ve haklarının ödeneceği söylendi. Biz o gün de performans değil temel ücretlerimizin insanca yaşanacak bir düzeyde verilmesini talep ettik” dedi.

Günseli Uğur’un Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde 3 hafta süren eylemlerin örgütlenmesinde en önde yer aldığı, eylemlerden rahatsız olan Başhekimliğin Günseli Uğur’u 6 ay süreyle aile hekimliğinde görevlendirme adı altında sürgün ettiği, Günseli Uğur’un 15 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin farklı birimlerinde çalıştığı belirtilen açıklamada “Sendika işyeri temsilcisinin başlıca görevi çalışanların sorunlarını dile getirmesi, bunları gerekli mercilerle paylaşmasıdır. Yine bir sağlık emekçisi olarak halk sağlığı için hem de emekçilerin hakları için üzerine düşen görevini tam olarak yapmıştır.

Günseli Uğur bir sağlık emekçisi olarak onurumuzdur. Hakkını arayan sağlık emekçilerini cezalandırmak kabul edilebilir değil. Bir an önce bu hukuksuz işlemden vazgeçilerek, sürgün kararı durdurulmalıdır. Bu kararlar sağlık emekçilerinin iş barışını ve huzurunu bozarak pandemiyle mücadeleyi sekteye uğratmaktadır. Sürgün işlemi hukuksuzdur. Bu hukuksuz işlem geri çekilene kadar mücadelemizi daha da yükselteceğiz” denildi.

Basın açıklamasının ardından söz alan Günseli Uğur “Bizler Dokuz Eylül Üniversitesi sağlık emekçileri olarak pandemi döneminde artan sorunlarımızı ve taleplerimizi dile getirmek için eylemler düzenledik. Bu süreçte yönetim tarafından muhatap alınmazken, sarı zarflar gelmeye başladığında muhatap alındık.

İfadeye çağrılan kişilerin temsilciler olması tesadüf değildir. Buradaki saldırı sağlık emekçilerinin hak mücadelesine yapılan saldırıdır. Bugün Günseli hemşireye sahip çıkmak, sağlık hakkına sahip çıkmak ve mücadeleyi yükseltmektir. Bizim yıllardır verdiğimiz mücadele, hastaneler işletme olmasın, sağlık emekçileri köle olmasın, hastalar müşteri olmasın mücadelesidir. Bu da bunun bir parçasıdır” dedi.

Açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Hakların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, SES Manisa Şube Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel de katılarak, Günseli Uğur’a destek mesajlarını ilettiler.