< < Avukatlar İçin “Yaşam Nöbeti”nde Bir Gözaltı

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için gerçekleştirdiği “Yaşam Nöbeti”ni sürdürüyor. Önceki gün gözaltına alınanlar serbest bırakıldı, bugün ise önlük giyen bir kişi gözaltına alındı.

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu’nun Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi önünde Ölüm orucundaki avukatlar Ebru ve Aytaç’ın taleplerinin karşılanması için gerçekleştirilen “Yaşam Nöbeti” bugün de devam ediyor.

 

Ebru ve Aytaç’ın Durumu Kritik”

Eyleme katılanlardan Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi üyeleri adına Av. Dinçer Çalım, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın sağlık durumlarının cezaevinde kalmaya uygun olmadığını ve ATK tarafından bunun son derece net bir şekilde dile getirdiğini vurgulayarak “Adalet talep ediyoruz. Günlerdir buradayız. Tedaviyi kabul etmedikleri için hastanede kalmaları uygun değildir. Arkadaşlarımızın derhal salıverilmesi gerekiyor. Adalet Bakanlığı’nın buradaki sesi kulak vermesi gerekir. Buradaki ses adaletin sesidir. Adil yargılanma bir haktır, adalet talebi bir haktır, arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. Ebru ve Aytaç’ın durumu kritik” dedi.

 

Buradaki Sese Kulak Verilmeli”

İzmir’den geldiğini belirten Çalım, “Orada da ölüm orucunda olan iki eylemci var, Didem ve Özgür. Onların da durumları son derece kötü, sağlıkları bozulmuş durumda. Özellikle Didem’in bileklerinde morluklar oluşmuş durumda. Bileklerinin üzerinde iltihaplar oluşmuş durumda. Tek başına kaldığı için, refakatçisi olmadığı için, bundan dahi mahrum bırakıldığı için sağlığı gittikçe bozulmakta. Bütün bunları göz önüne alarak buradaki sese kulak vermesi gerekir” diyerek avukatların bir an önce serbest bırakılmaları gerektiğini belirtti.

 

Bu Sistem Ölüme Sebebiyet Veren Tecavüzcüyü Koruyor”

ÇHD 2. Başkanı Av. Ümit Büyükdağ, ölüm orucundaki avukatların tahliyelerini isteyerek sözlerine başladı. Timtik ve Ünsal hastaneye kaldırıldığından beri nöbet eylemini sürdürdüklerini belirten Büyükdağ, destek verenlere teşekür ederek Yargıtaydan karar beklemeye devam edeceklerini söyledi.

Bu sistemin bir tecavüzcüyü nasıl koruduğunu gördük. Gece tahliye edildi, ölüme sebebiyet verdiği halde tahliye edildi. Bu sistem tecavüzcüyü koruyor, arkadaşlarımızı ilgili bir karar vermekte ise her geçen gün gecikiyor” diyen Büyükdağ, Yargıtay’a görevini hatırlatarak, “Kendisine verilen onlarca dilekçenin artık sonucunu bize iletmek zorunda. Bekliyoruz, beklemeye de devam edeceğiz” dedi.

 

Ebru ve Aytaç’ın Talebi Bu Ülkede Yaşayanların Talebi

Yaşam Nöbeti’nde söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise ölüm orucundaki avukatların seslerini yükseltme çağrısı yaparak, “Saatleri sayılan insanlar bu ülkenin vicdanıdır. Bu ülkenin halklarının ta kendisidir. Ya buna sahip çıkacağız, bu sesi yükselteceğiz. Ya bu sesi yükselterek karar vermelerini sağlayacağız. Ya da hep beraber bu toprakların altında gömülmeye devam edeceğiz” dedi. Eski Mısır da mezar evler olduğunu ve insanlar öldüğünde evine gömerek ve üstünde yaşamaya devam ettiklerini aktaran Piroğlu, “Ülke bir mezar ülkeye dönüştü. Ölülerimizin üstüne basarak yaşıyoruz. Ve ölümün sırasının bize gelmesini bekliyoruz, adaletsizliğin, hukuksuzluğun sırasının bize gelmesini bekliyoruz. Ben diyorum ki beklemenin hiçbir karşılığı olmadığını gördük. Eğer saatleri saymaya başladıysak, eğer zamanı saymaya başlamışsak şimdi bize iş düşüyor, Şimdi bu sesi, bu talebi yükseltelim. Çünkü ses bizim sesimiz, talep bizim talebimiz”

Adalet talebinin yalnızca Ebru ve Aytaç’ın talebi olmadığını, bu ülkede yaşayanların talebi olduğunu ifade eden Piroglu, tecavüz edenin serbest bırakıldığı, yaşamına son veren kadının talebi olduunu söyledi.

 

Gözaltındaki 10 kişi serbest bırakıldı

Hastane önünde gözaltına alınan ve iki gündür Vatan Caddesindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan 10 kişi bugün Çağlayan’da İstanbul Adliyesi’nde mahkemeye çıkarıldı. İfade işlemlerinin ardından 10 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

Önlük Giydiği İçin Gözaltına Alındı

Hastane önünde “Ebru Ve Aytaç’ın Talepleri Kabul Edilsin” yazılı önlük giyen bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin Avukat Ebru Timtik’in müvekkili olan Eser Çelik olduğu belirtildi.