< < Artvin HES Şantiyesinde İş Bırakma

Artvin Valiliği, Covid-19 vakalarını gerekçe göstererek şantiyelerde kalınacak kararı aldı Yusufeli Barajı inşaatında çalışan işçiler iş bıraktı.

Sermaye-devlet işbirliğiyle pandemi sürecünde işçiler üzerindeki ölümüne sömürü dayatması artarak devam ediyor!

Covid-19 vakalarının arttığı işyerlerinde çalışmayı durdurmak ve önlem almak bir yana işyerleri çalışma kamplarına dönüştürülüyor. Son dönemde Covid-19 nedeniyle ölümlerin de artmasına rağmen fabrikalar, şantiyeler çalışma kampına çevriliyor. Artvin Yusufeli HES Barajı şantiyesi de valilik kararıyla çalışma kampına dönüştürülmek isteniyor.

 

Daha Önce de İş Bırakmışlardı

Artvin Valiliği, artan COVID-19 vakalarını gerekçe göstererek Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) inşaatında çalışan işçilerin şantiye alanında tutulmalarına karar verdi. Karara tepki gösteren işçiler iş bıraktı.

İşçiler, yaklaşık 3,5 ay şantiyede tutulduktan sonra 2 Temmuz’da da iş bırakma eylemi yapmıştı.

Artvin’de Limak’ın Çoruh Nehri üzerinde inşa ettiği Yusufeli Barajı ve HES projesinde çalışan işçiler, koronavirüs pandemisi gerekçesiyle bir kez daha şantiyede tutulmak isteniyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Artvin Valiliği, işçiler arasında artan koronavirüs (COVID-19) vakalarını gerekçe göstererek “Çalışanların şantiyelerde kendileri için hazırlanan yerlerde kalmalarına, aylık izin kullanımlarını müteakip göreve başlamadan şantiyede 7 gün izolasyon altında tutulmalarına, izin dönüşünün 7. günü sürüntü örneği alınmasına, sürüntü örnek sonuçlarının belli olmasına kadar izolasyonda kalmaya devam etmesine, çıkan test sonucuna göre iş başı yapmalarına veya sağlık kuruluşuna yönlendirilmelerine” karar verildiğini duyurdu.

Karara tepki gösteren işçiler, bugün (25 Ağustos) iş bıraktı.

 

"Madem Risk Var Neden İşbaşı Yaptık?"

Bir Limak işçisi, baraj gövdesinde de çalışmaların durduğunu belirtti. İnşaatta en az 4 bin kişinin çalıştığını belirten Limak işçisi, Kurban Bayramı dönüşü 5 Ağustos’ta özel bir hastane aracılığıyla tüm işçilere COVID-19 testi yapıldığını ancak test sonuçları beklenmeden kendilerine işbaşı yaptırıldığını söyledi.

“Madem risk var neden test sonuçları beklenmeden işbaşı yapıldı?” diye soran Limak işçisi, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce işçinin inşaatta çalıştığını ve vakaların artmasından şirketin sorumlu olduğuna işaret etti.

 

“Kararı Valilik Eliyle Dayattılar”

Valilik kararından önce şirket yetkililerinin şantiyelerde kalınması konusuna ilişkin anket yaptığını ve işçilerin genelinde kalmama eğilimi oluştuğunu belirten Limak işçisi, “Bu süreçte çıkış isteyen işçiler oldu. Ancak izin vermediler ve ‘İhbar tazminatınızı alamazsınız, işsizlik maaşınızı alamazsınız’ diyerek tehdit edilenler olduğunu duyduk. Bugün de şantiyede kalınmasını valilik eliyle dayattılar ve konunun kendilerini aştığını belirterek topu yine valiliğe attılar” dedi.