< ‘Güvenceli İş Güvenli Gelecek’ Kampanyası

KESK'e bağlı SES, Ankara Genel Merkezinde yapılan basın toplantısında "Güvenceli İş Güvenli Gelecek" kampanyası başlattıklarını ve kanun teklifi hazırladıklarını açıkladı.

ANKARA - KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Ankara Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında, "Güvenceli İş Güvenli Gelecek Kampanyası" başlattıklarını ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına ilişkin kanun teklifi hazırladıklarını açıkladı. “Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin Tamamı Kadroya Alınsın Çalışan Dayısı Artırılsın” pankartının asılı olduğu sendikanın genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, pandemi süreciyle birlikte sağlık alanında toplu istifaların arttığını belirtti.

Farklı bahanelerle ataması yapılmayan binlerce sağlık emekçisi bulunduğuna dikkat çeken Erden, atanamayan sağlık emekçilerinin bir an önce atamalarının yapılması gerektiğini söyledi.

Güvenceli İş Güvenli Gelecek Kampanyasının startını verdiklerini ve sağlık emekçilerinin güvenceli çalışma ve güvenli geleceğe kavuşmalarının yasalaşması için kanun teklifi hazırladıklarını da aktaran Erden, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin bu kampanyaya katılmaları ve güç vermeleri gerektiğini vurguladı.

Ayrıca kanun teklifinin yasalaşması için de mecliste sağlık çalışanlarını alkışlayanlardan destek isteyeceklerini belirtti.

 

OEDC Ortalamalarının Altında

Erden, Türkiye’deki sağlık emekçi sayısının Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OEDC) ortalamalarının altında olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı: “Örnek vermek gerekirse 100 bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalamasında 348 iken Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 187’dir. Yani neredeyse yarısı kadardır. Başka bir örnek verecek olursak 100 bin kişiye düşen Ebe, hemşire sayısının OECD ortalaması 938 iken Türkiye’de 100 bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı 301 yani 1/3 oranındadır.”

 

Güvenceli İstihdam İçin Kanun Teklifi

Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kadroya alınması ve güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılması; sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yetersiz olan emekçi sayısının kadrolu atamalarla artırılması için her iki alanda da en azından OECD ortalamasına ulaşacak şekilde güvenceli istihdam yapılması düzenlemelerini detaylı olarak içeren bir Kanun Teklifi hazırladıklarını  belirten Erden, kampanyaya ilişkin takvimi aktardı. Güvenceli İş Güvenli Gelecek Kampanyasının etkinlik takvimi ise şöyle:

 

Kampanya Takvimi

*18 Ağustos ile 24 Eylül 2020; İşyerinde stantlar açacak, imzalar toplayacağız. İmza kampanyası Web sayfamızda da (Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) imzaya açılacaktır. İşyeri toplantıları yapılacak. İşyerleri önünde basın açıklamaları yapılacak. Sosyal Medya etkin kullanılacak.

* 28-29-30 Eylül 2020: Şube/temsilcilikler aracılığıyla o ilin milletvekilinden randevular alınarak imzaların bir nüshası milletvekillerine teslim edilecek.

* 28-29-30 Eylül 2020: Genel Merkez TBMM de grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerinde randevu alarak imzaların bir nüshasını teslim edilecek.

* 1 Ekim 2020: Her şube/temsilcilikten yapılan açıklamalarla bir kişiyi temsilen Ankara’ya uğurlayacak.

* 2 Ekim 2020: İllerden gelen temsilcilerimizle ile birlikte TBMM Başkanına imzalar teslim edilecek.