< Sahte Anket Yaptırıp İşten Attılar

Tempo Çağrı Merkezi yöneticileri, çağrı merkezi çalışanlarına müşterilerin doldurması gereken anketleri yaptırdı. Durum anlaşılınca da  işçileri işten çıkardı.İ şçiler yöneticiler tarafından tehdit edilmeye devam ediyor.

Tempo Çağrı Merkezi işçileri bugün bir basın açıklaması yaparak bu haksızlığa karşı mücadele edeceklerini söyledi.

İşten çıkarılan işçiler adına konuşan Yunus Emre Yıldız: “Batman Tempo Çağrı Merkezi İş Süreçleri Dış Kaynak Hizmetleri AŞ’de çalışan arkadaşlarım ve benim iş akdimiz feshedilmiştir. İlgili fesih süreci Tempo Çağrı Merkezi yetkililerince kanunun lafzına uygun gösterilmeye çalışılarak gerçekleştirilmiştir.

 

"Sistem Üzerinden Çıkar Sağlamaya Çalışmışız"

Bu uygun gösterilmeye çalışma durumu sözde ben ve ekip arkadaşlarımın sistem üzerinden kişisel çıkar sağlama yoluyla gerçekleştirilmiştir. Tarafımıza karşı itham edilmiş olan bu iftira içerikli söylemleri kesinlikle kabul etmediğimizi belirterek Çağrı Merkezinin bu yönde elinde somut bir delil de bulunmamaktadır.

 

"İthamları Kabul Etmeyeceğiz"

Onlarca kişinin aynı anda aynı şekilde şirketten bir çıkarım sağlamış olma ihtimali düşünüldüğünde hayatın olağan akışına aykırı bir durum olduğu görülecektir. Tarafımıza dayatılmış olan ithamları kesinlikle kabul etmediğimizi ve bu konuda gerekli yasal ve hukuki işlemleri başlattığımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz” dedi.

 

Tempo Çağrı Merkezi'nde Ne Oldu?

Digitürk ve BeinSports'a hizmet veren Tempo Çağrı Merkezi'nin Batman'daki çalışanları Temmuz ayında ard arda  işten çıkarıldı. Bu güne kadar 25 işçi işten çıkarıldığını Tempo Çağrı Merkezi'mde işten çıkarılma nedeni ise Net Promoter Score (NPS) adı verilen müşteri memnuniyeti anketlerini işçiler tarafından doldurulmuş olması.

 

"Ankerleri Şirket Yöneticileri Yönlendirdi"

İşten çıkarılan işçiler NPS anketlerinin,14 Temmuz tarihinden yöneticisi  şirket yöneticileri tarafından çalışanlara doldurulması için yönlendirildiğini bunu yöneticilerin bilgisi olmadan yapabilmelerinin teknik olarak mümkün olmadığını belirtti.

İşçiler, yapılan işlemlerin usulsüzlüğünün şirkete ait olduğunu Whatsapp yazışmalarıyla kanıtladı.

İşçilere gönderilen işten çıkarılma belgesinde ise, "14.07. 2020 tarihli tutanak ile de üzerinde sabit olduğu üzere müşterinin doldurması gereken anketleri sizin doldurduğunuz tespit edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

 

"25/2 İle İşten Çıkarıldılar"

Çağrı merkezi çalışanlarına İş Kanunu'nun 25. maddesinin, e fıkrası gerekçe gösterildi. Söz konusu madde, "İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması" durumunda iş sözleşmesinin feshini sağlıyor.

 

"28 İşçi İşten Çıkarıldı" 

Fesih gerekçesi ise koronavirus salgını döneminde işten çıkartma yasağı kapsamı dışına çıkarılan maddeler arasında. Bu kapsamda şimdiye kadar öğrenilebildiği kadarıyla 28 işçi çıkarıldı. İşçilerden Yunus Emre Yıldız, pandemi nedeniyle evden çalışıldığı için işten çıkartmaların parça parça yapıldığını, her geçen gün belli sayıda işçinin işten çıkarıldığını belirtti.

Acımasızlık, Tehdit, Hakaret...

Müşteriler yerine çalışanlara anket yaptıran yönetecilerin ayrıca olayın ortaya çıkmasının ardından işçileri, "Tek falsosunda kafasını kopartırım, kimse umrumda değil ölmedikçe hatta girecekler" diyerek tehdit ettiğini belirten Yıldız kendisinin de ayrıca kişisel olarak aranıp tehdit edildiğini telefon kayıtlarını paylaşarak aktardı.

Tempo Çağrı Merkezi işçilerinin sürekli yöneticilerin hakaret ve tehditlerine, acımasızlıklarına maruz kalarak çalıştıkları da yöneticilerle iş nedeniyle yapılan yazışmalarda açıkça görülüyor.

 

"Kafasını Kopartırım, Bir Kızı Bayıltmışlığım Var"

Şirket yöneticileri işçilerle yaptıkları iş grubundaki görüşmelerinde işçilere tehditlerde bulunuyor. İşçilere şiddet uygulayacağını tehdidinde bulunuyor ve bunu daha daha önce nasıl yaptığını da "Tek falsosunda kafasını koparırım. Bugün teknikte bir kızı bayıltmışlığım var" şeklinde örnekleyerek belirtiyor.

 

"Ölmedikçe Hatta Girilecek"

Tempo Çağrı Merkezi yöneticileri işçilerin sağlık durumları konusunda da son derece acımasız davranıyor. Sağlık sorunları bulunan ve tedavi görmesi gerektiği için izin kullanmak isteyen bir işçin  "Ölmedikçe hatta girilecek" yanıtı veriliyor.

İş grubu yazışmalarında NPS anketinin doldurulması istenilirken, "Kimseye izin verilmeyecek. Neyi anlamıyorsunuz siz? Kimse umurumda değil. Ölmedikçe hatta girilecek" ifadeleri yer alıyor.

 

"Şirket Yöneticileri Tehditlere Devsm Ediyor"

İşçilerin ard arda "sistem üzerinden çıkar sağlamak" gerekçesiyle 25/2 madde ile işten çıkarılmaları üzerine yaptıkları basın açıklamasından sonra ise şirket yöneticisi işçileri telefonla arayarak tehdit etti.

"Mücadele Edeceğiz"

İşçiler, kendilerine açıkça iftira atılarak ve gelecekleri hiçe sayılarak, onurları kırılarak işten atmaları kabul etmeyeceklerini ve mücadele edeceklerini belirtti.