< “Dardanel İşçilere Ve Sağlığa Zararlıdır”

DİSK, Çanakkale’de bulunan Dardanel Önentaş Fabrikası’nda bazı işçilerde virüs tespit edilmesinden sonra hayata geçirilen kapalı devre çalışma sistemini eylemle protesto etti.

Şirketin İstanbul Tarabya’da bulunan genel müdürlüğü önünde bir araya gelen DİSK’liler, “Bu İş Yeri, İşçilere Ve Sağlığa Zararlıdır” pankartı açarak “Köle Değil İşçiyiz, Birleşince Güçlüyüz” ve “Dardanel İşçisi Köle Değildir” sloganları attı.

Basın açıklamasından önce söz alan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, buraya insan hakkı ihlalini protesto etmeye geldiklerini söyledi. Salgınla birlikte işçilerin sermayenin insafına bırakıldığının altını çizen Serdaroğlu, “Biz salgının başından beri ‘İşçiler virüsle baş başa bırakılmasın’ çağrısı yapıyoruz. Ama özellikle sendikasız iş yerlerinde işçiler fabrikalarda karantinaya alınıyor. Başta Dardanel olmak üzere tüm işverenleri protesto ediyoruz” dedi.

DİSK Yönetim Kurulu üyesi Seyit Aslan ise Dardanel Fabrikası’nın 26 Temmuz’dan bu yana kapalı devre çalışmaya geçtiğini söyledi. Aslan, “Son dönemlerde Covid-19 salgını ülke çapında yeniden hız kazanmış, işçiler işyerlerinde kitlesel olarak koronavirüse yakalanmaya başlamıştır. İşçilerin ve halkın sağlığı pahasına ‘çarklar dönecek” ısrarı ile duyurulan normalleşme sürecinde, ‘sürü bağışıklığı’ politikası devam etmekte, Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığı olarak yayılmaktadır.

Dardanel'de çalışan ve %95'i kadınlardan oluşan 1000'e yakın işçi tedirgin ve kaygılıdır. İşçiler işten atılma ve işsiz kalma korkusu nedeniyle, yurtlarda kalarak çalışmak zorunda kalmışlardır. İşyerindeki keyfi uygulamalar ve baskılar işçileri derinden yaralamaktadır. Aileler, çocuklar ve işçiler diken üstündedirler ve kendilerini güvencede görmemektedirler. Karın tokluğuna çalışmak zorunda kalan Dardanel işçilerine bir de ölümüne üretim dayatılmaktadır” dedi.

“Neden 15 gün üretimi durdurarak tüm işçiler karantinaya alınmamıştır? 15 gün üretim yapılmadığında Dardanel mi batacaktır, ülke darboğaza mı girecektir? Milli güvenlik ve sağlık mı etkilenecektir?” diye soran Aslan, “Güncel verilerle, Dardanel fabrikasında 150’yi aşkın işçinin Covid-19 testinin pozitif olması, 56 işçinin hastanede yatması sonucu, testi pozitif işçi sayısının giderek yükselmeye devam edeceği ve bu durumun işçilerin sağlığını olumsuz etkileyeceği açıktır” dedi.

İşçilerin salgın konusunda alınmasını istedikleri önlemler ise şunlar:

-İşverenin “her koşulda üretim yaparız” mantığı işçilerin yaşam ve sağlık haklarını tehlikeye atmaktadır. Dardanel 15 gün boyunca üretime ara vermeli, işçiler ve aileleri 15 gün etkin karantinaya alınmalı, aynı zamanda işçiler ve aileleri yaygın testten geçirilmeli. 15 günlük süre sonucunda korona virüs testi negatif çıkan işçiler çalışmaya başlamalı, testi pozitif çıkanların tedavileri devam etmelidir.

-Fabrikanın sendikamızın denetimine açılması işçilerin sağlığı ve kendilerini güvende hissetmeleri açısından gereklidir.

-İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlar fabrikada salgın açısından gelinen aşamanın ciddiyetini göstermesi açısından çarpıcıdır. Ancak bununla birlikte işçilerin sağlığının Türk Tabipleri Birliği ve Çanakkale Tabip Odası tarafından oluşturulacak bir heyet tarafından takibi gereklidir.

-Çok sayıda işçinin hastanede yatmasına rağmen fabrikadaki işçilere ve ailelerine test yapılmaması manidardır. Hızlı bir şekilde şikayeti olsun ya da olmasın tüm işçilere ve ailelerine yaygın test yapılmalıdır.

-Test sonucu pozitif olanlar hastanede takip edilmeli ve iş güvenceleri sağlanmalıdır.

-İşçilerin örgütsüzlüğü, işçilerin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Dardanel fabrikalarında örgütlenmenin önündeki engeller ve baskılar kaldırılmalıdır.”