Lezita gıda fabrikasında koronavirüse yakalananlar olmasına rağmen işçilere test yaptırılmadığı ve işçilerin zorunlu ücretsiz izne çıkarıldığı belirtildi.  

Manisa Turgutlu'da bulunan Lezita fabrikasında son bir haftada Covid-19 vakaları görülmeye başladı.

İşçiler fabrikanın kasa yıkama, parça paket ve kanat bölümünde çalışanlarda Covid-19 vakalarının görüldüğü belirtti. Fabrikada virüs görülmesine rağmen aynı bölümde çalışan işçilere Covid-19 testi yapılmadı ve işçiler zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı.

Fabrikanın kasa yıkama bölümünde çalışan işçiler, geçtiğimiz cuma günü bir kişinin Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi edildiğini, aynı bölümde çalışan diğer işçilerin ise 14 günlük ücretsiz izinle evlerine gönderildiğini söyledi.

 

"İkibin Kişi Yanyanayız"

Fabrikanın parça paket ve kanat bölümünde de vakaların çıktığını duyduklarını anlatan işçiler, virüsün yayılmasından endişeli olduklarını ifade etti. Fabrikaya girerken ateşlerinin ölçüldüğünü, çay ocağı ve çalışma alanında yan yana çalıştıklarını ifade eden işçiler, fabrikada 2 bin kişinin çalıştığına ve önlem alınmadığı fabrikada önlem almadığına dikkat çekti. yayılır tabi.

 

Sağlık Bakanlığı: "Bir Şey Yapamayz"

Vaka görülen kişiyle aynı vardiyada çalışan  işçi ise "İki yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Aynı bölümde çalıştığımız bir arkadaşımız Covid-19 oldu. Ben de önce 184'ü arayarak durumu Sağlık Bakanlığına ilettim. Telefondaki kişi kendilerinin bir şey yapamayacağını, İl Sağlık Müdürlüğüne iletmem gerektiğini söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü de konuya ilişkin bir şey yapmadı. En son hastaneye gittim test falan yapmadılar beni evime yolladılar. Evde eşim ve çocuklarım var. Virüs bana bulaştı mı bulaşmadı mı bilmiyorum ve aileme bulaştırma konusunda tedirginlik yaşıyorum" dedi.

14 günlük karantina sebebiyle ücretsiz izne çıkarıldıklarını dile getiren işçi, "Bir ay çalışmasam ekonomik olarak üç ay geriye düşerim. Normalde ücretli olması lazım, kendi isteğimle izne ayrılmıyorum. Fabrika izne çıkarıyor" dedi.

 

'Temas Eden İşçilere Yapılmadı

4 yıldır fabrikada çalıştığını ve vaka görüldüğü zaman çocuğu doğduğu için doğum izninde olduğunu söyleyen bir işçi, "Bölümde 6 kişiyiz, üç vardiya halinde. İzinde olmasaydım ben de ücretsiz izne çıkarılıp Covid-19 oldum mu endişesi yaşayacaktım. Zorunlu olarak karantinaya gönderilenler de kredi ödemesi olanlar var. Bunlar düşünülmeden ücretsiz izine gönderildiler" dedi.

 

"Yeni Doğan Bebeğime Bulaşırsa"

Testi pozitif çıkan bir işçi ile temas eden işçilere bile test yapılmadığını eleştiren işçi, "Vakalar görülmeye başladıktan sonra fabrikadaki tüm işçilere test yapılması gerekirdi ve buna uygun önlemler ile çalışma devam etmeli. Ama kimse işçileri düşünmüyor. Doğum iznim bittiği zaman işe geri dönmek istemiyorum. Ama gıda zorunlu alan olduğu için çalıştırıyorlar. Covid-19 yeni doğan bebeğime bulaşsa ne olacak?" diyerek durumdan dolayı tedirgin olduğunu söyledi. İşçi, fabrikada sendika olmamasından kaynaklı da çok sorun yaşadıklarını anlattı.