< İşten Çıkarıp Karşılıksız Çek Verdiler

Siyahkalem Mühendislik'in taşeron firması İskap İnşaat'ın işten çıkardığı işçiler, bir buçuk yıldır gasp edilen ücretlerinin ödenmesi talebiyle eylem yaptı.

İSTANBUL - İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri ve Emeğin Gücü Derneği, Siyahkalem Mühendislik'in yüklenici firma olduğu Gebze'de Emlak Konut projesinde taşeron firma İskap İnşaat'ta mermer ustası olarak 4 ay süreyle çalışan üç işçi, bir buçuk yıldır gasp edilen haklarının ödenmesi talebiyle eylem yaptı.

"Siyahkalem'de Hak Gaspına Son" yazılı pankart açılan eylemde işçiler sık sık "Siyahkalem'de Hak Gaspına Son" "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "İşçiler En Öne Komitelere ", "Yılgınlık Yok Direniş Var ", "Kavga Sokak Direniş", "Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır" sloganları atıldı. Eyleme hakları gasp edilen ve bir süredir YU Group önünde eylem yapan Cadde 54 AVM işçileri de katıldı.

 

"Bu Hırsızlığa Yolsuzluğa Son Verin"

İTK adına konuşan Baran Kırgın, taşeron firma İskap tarafından işçilerin haklarının gasp edildiğini, Siyah Kalem firmasının da işçilerin haklarının ödenmesinden sorumlu olduğunu belirterek "İşçi arkadaşımızı aylarca çalıştırıp işten çıkarıyorsunuz, sahte çek verip bir buçuk yıldır bunun için buralara getiriyorsunuz. Bu hırsızlıktır, yolsuzluktur bir an önce bu hırsızlığa, yolsuzluğa son verin ve arkadaşlarımızın haklarını ödeyin" dedi.  

 

"İşten Çıkarıp Sahte Çek Verdiler"

Gebze'de Emlak Konut projesinde yüklenici firma Siyahkalem Mühendislik'e bağlı olarak iş yapan taşeron firma İskap İnşaat tarafından 4 ay çalıştıktan sonra işten çıkarılan işçilerin ücretlerinin ödenmediği belirtilen açıklamada, hakları gasp edilen işçilerden Mücahit Esmer, "31 Aralık 2018 tarihinde bizi iş bitti diterek işten çıkardılar. Üç arkadaş mermer ustasıyız 4 ay çalıştık. İşten çıkarıldıklarında ücretlerimizi ödemediler çek verdiler" dedi. 

 

"İskap 'Ödeyecek Gücüm Yok' Diyor"

Aylarca çekin karşılığını ödemek için oyalandıklarını aktaran Esmer, "Fakat çeki tahsil edemedik. Bankaya defalarca gittik karşılığı yok. İskap'a gittik 'Benim ödeyecek gücüm yok' diyor. Ana firma Siyahkalem alacaklarımızdan sorumlu olduğu için defalarca buraya da geldik. Uzun süre bugün gelin, şu gün gelin diye oyaladılar" dedi.

 

"4 Aylık Ücret İçin Bir Buçuk Yıldır Bizi Perişan Ettiler"

'Taşeron firmaya gidin', 'Mahkemeye gidin' denilerek haklarının ödenmediğini ifade eden Esmer. "Biz hukuki süreç için de işlemlere başladık fakat süreç bir türlü ilerlemiyor. İki firma arasında, bir buçuk yıldır yol parası harcayarak gidip geliyoruz. Siyahkalem burada biz iş çıkınca alacağımızı bırakıp gidemiyoruz. 4 aylık ücretimiz var. Ona da sahte çek  verip, bir buçuk yıldır bizi perişan ettiler" dedi.

 

"İşçilerin 4 Aylık Ücreti Sizin Çerez Paranız"

İTK adına söz alan Gamze Nihal İyidoğan ise işçi arkadaşların ödenmeyen 4 aylık ücretlerinin Siyahkalem patronlarının “çerez parası” olduğunu belirterek bu ücretin işçilerin geçim kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Siyahkalem Mühendislik tarafından ücretleri ödenmediği için  başka işçilerin de daha önce eylem yaptıklarını  aktaran İyidoğan, “Bizler ödemediğiniz ücretleri daha öncekiler gibi eylem yaparak  alacağız. Siyahkalem; hakkını vermediğiniz işçilerin hakkını sizden geri alacağız” dedi. İyidoğan, Siyahkalem firmasında çalışan işçilere de seslenerek, sizler de haklarınızın gasp edilmesini istemiyorsanız, burada bir buçuk yıldır emeklerinin karşılığını almak için mücadele eden işçilere destek verin" dedi.

 

"Komitelerde Örgütlenelim Güçlerimizi Birleştirelim"

İyidoğan, işçilerin hakları sürekli gasp ediliyor, işten atılıyor. Biz işçiler ancak bir araya geldiğimizde, güçlerimizi birleştirdiğimizde haklarımızı alabiliriz. Bu yüzden de tüm işçiler komitelerini oluşturup güçlerini birleştirmeli" çağrısında bulundu.

Hakları gasp edilen işçi Mücahit Esmer de, "Haklarımız ödeninceye kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

 

"O Çekin Karşılığını Ödeyeceksiniz"

Eyleme destek veren Cadde 54 AVM işçilerinden Abdurrahman Hezer ise  aylardır Deniz Mimarlık ve YU Group tarafından alacaklılarının gasp edildiğini, burada Siyahkalem tarafından başka işçilerin haklarının gasp edildiğini belirterek, ”Kendi haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Burada da hakları gasp edilen işçi arkadaşlarımızla dayanışma içinde olacağız. Siyahkalem patronları da bilsin ki, o sahte çekin karşılığını, arkadaşlarımızın haklarını ödeyecek" dedi. İşçiler Siyahkalem Mühendislik'ten haklarını alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirterek açıklamayı sloganlarla sonlandırdı.