Somalı madenciler, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen yasa teklifinin sorunlarını çözmediğini belirterek Hükümet Meydanı'nda oturma eylemine başladı.
Soma katliamının ardından Uyar Madencilik A.Ş.'ye ait Işıklar, Atabacası, Geventepe maden ocaklarında işten çıkarılan 3 bin 500 işçinin aradan geçen 5 yıldır kıdem tazminatlarını alamadı.
AKP milletvekilleri, konuya ilişkin Meclis'e 10 maddelik teklif sunmuştu. Teklifte yer alan düzenlemeye göre kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işlerine son verilen işçilerden tazminatını alamayanlar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na başvurarak kıdem tazminatını alacak.
Ancak, maden işçilerinin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası, bu düzenlemeyle bütün maden işçilerinin haklarını alamayacağına dair açıklamada bulunmuştu.
Bu düzenlemeyle işçilerin tazminatlarını alması konusunda mağduriyetleri olacağını belirten sendika tazminatlarını alamayan maden işçileriyle Soma Hükümet Konağı önünde eylem yapmak istedi.
Fakat polisin eyleme engel olmak istemesi üzerine madenciler ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yaşanan tartışmanın ardından 17 madenci oturma eylemine başladı.
Somalı madenciler yasa çıkana kadar oturma eylemini dönüşümlü olarak oturma eylemini sürdüreceklerini duyurdu.
Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, oturma eylemine ilişkin olarak; "En son Ankara'ya gidip Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile görüşme yapmıştık. Yasa önerimizi yazarak gönderdik. Ama bu torba yasa önerisini değiştirerek, Atabacası, Geventepe ve Işıklar'daki maden işçisi arkadaşlarımızın haklarının yarını ödeyecek şekilde yasa çıkarıldı. Bu torba yasanının tamamı düzeltilene kadar oturup bekleyeceğiz. Milletvekillerinin hangisinin eve, hangisinin hayır dediğini buradan takip edeceğiz" açıklamasında bulundu.