Rusya'nın Amur bölgesindeki Rönesans Holding ve Yamata Yatırım'ın ortaklığındaki şantiyede binlerce işçi eylemde. Covid-19 pandemisi şartlarında hiçbir güvenlik önlemi alınmadan çalıştırılan ve maaşlarını da alamayan Rönesans Holding işçileri Rusya'daki şantiyede eyleme başladı. 

Rusya'nın Amur bölgesinde yer alan Rönesans Holding ve Yamata Yatırım'ın ortaklığıyla inşaa edilen ve şantiyede 20 bin kişinin çalıştığı belirtiliyor. Şantiyede toplam 6 bin Covid-19 vakası tesit edilmiş olmasına rağmen, aralarında Türkiyeli işçilerinde olduğu binlerce işçi salgına karşın güvencesiz koşullarda çalıştırılmaya devam ediyor. Çalıştırılmadıkları günlerde ise işçilere yarım yevmiye veriliyor.

Rönesans Holding ise Türkiye'de şehir hastaneleri, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Atatürk Havaalanı'nı projelerini de yapan ev büyük firmalardan birisi olarak biliniyor.

Rusya'da ağır çalışma koşullarına karşı çıkan binlerce işçi şantiyede eyleme başladı. Geçtiğimiz günlerde haber sitelerinde yer alan bilgilere göre işçiler, Türkiye'ye dönmek istediklerini bildirmişti. Kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve koronavirüs salgınına rağmen güvencesiz koşullarda çalıştırılmaya devam eden işçiler, çalışmayı durdurdu. Şantiyede eyleme başladı.

 

"Ölürlerse Ölsünler Diyorlar"

İşçiler, Rönesans ve Yamata Yatırım'ın taşeronluğundaki şantiyelerde hijyen şartlarının da sağlanmadığını belirten işçiler "Tuvaletlerden yemekhanelere kadar hijyen koşulları çok kötü ve bunun düzelmesi için hâlen somut bir adım atılmış değil. Özellikle yemekhanelerde sosyal mesafe kuralını gözetemiyoruz. İç içe yemek zorunda kalıyoruz. Bizi buraya koydular 'ölürlerse ölsünler diyorlar" sözleriyle aktarıyor. İşçileri bir an önce Türkiye'ye ailelerinin yanına dönebilmek ve ülkede tedavi olmak istiyor.

 

Şirketler Haklarını Vermiyor

Moskova'daki bir Türkiyeli mühendis, "Türk şirketleri ANT Yapı, ESTA ve Rönesans'ın Rusya'da çeşitli hilelerle Türkiye'den getirdikleri personele tazminat, yıpranma v.b. hakları vermiyorlar. ANT Yapı'da çalışmaya gelen Türkler kesinlikle 5 ay maaş almıyor daha sonra almaya başlıyor. Emin olun en az 5 maaşı içerde kalıyor. 8 maaşı içerde olan çalışan Türk personel bile var. Bu paraya işten çıkarılıp Türkiye'ye gittiğinde bir yıl içinde parça parca alabiliyor" diyerek işçilerin hangi şartlarda çalıştırıldıklarını aktarıyor.

Covid-19 tespit edilen binlerce işçi olmasına rağmen sağlık ve hijyen şartlarında hiçbir önlem alınmadan çalıştırılan ve maaşlarını da alamayan Rönesans Holding işçileri tepkilerini dile getirmek için şantiyede eyleme başladı. Şantiye alanındaki yatakhanelerin ve yemekhanelerin camını indiren işçiler şantiye içerisinde yürüyüş düzenledi. Ayrıca sahadaki araçların bir kısmının da yan yatırıldığı camlarının kırıldığı görüldü.

Dün, gün boyunca süren eylem akşam saatlerinde devam etti. Akşam şantiyeden ıslık, yuhalama ve silah sesleri geldi.