İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı rapora göre Haziran ayında en az 188 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İSİGM, raporda Sakarya’da meydana gelen havai fişek patlaması ve fabrikadaki İSİG önlemlerine ilişkin bilgilere de yer verdi.
İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi her ay düzenli olarak yayınladığı iş cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. “İş Cinayetlerine, İşsizliğe, Açlığa ve Salgına Karşı: Direniş ve Dayanışma Yaşatır!...” başlığıyla paylaşılan raporda Sakarya’nın Hendek ilçesinde kurulu bulunan Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 3 Temmuz günü meydana gelen patlamaya ilişkin bilgilere de yer verildi.
Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 7 işçinin hayatını kaybettiği, 128 işçinin yaralandığı hatırlatılarak, Coşkunlar firmasının bir aile şirketi olduğu ve birden fazla benzer isimli şirketleri bulunduğu belirtildi. Bu şirketlerde ise son 13 yılda 8 patlama yaşandı, 5 işçi hayatını kaybederken, yaklaşık 100 işçi de yaralandıCoşkunlar bir aile şirketi ve birden fazla benzer isimli şirket bulunuyor. Bu şirketlerde tespit edebildiğimiz kadarıyla son 13 yılda 8 patlama yaşandı, 5 işçi hayatını kaybetti ve yaklaşık 100 işçi de yaralandı.
“Patlayıcı Üretilen Fabrikaya Değil Tavuk Çiftliğine Benziyor”
İSİG Meclisi’nin raporuna göre geçtiğimiz yıllarda fabrikada inceleme yapan uzmanların bilgilerine göre “işletme binaları patlayıcı bir maddenin üretildiği bir fabrikadan çok tavuk çiftliğini andıran binalardan oluşmakta.” Hemen her yönden ciddi eksiklikler barındıran fabrikanın bu zamana kadar nasıl faaliyette olduğunu ise devlet ve sermaye örgütleriyle ilişkisinden anlaşılmakta olduğu ifade edilen raporda, patlama sonrasında MÜSİAD Başkanları, fabrikanın sahibi ve aynı zamanda MÜSİAD Sakarya İl Başkanı olan Yaşar Coşkun’a desteğe geldikleri hatırlatılarak “hem de hala arama kurtarma çalışmaları devam ederken ve onca gözyaşı-acı varken yemekli bir görüntü ile karşılaştık” denildi. Ayrıca Yaşar Coşkun’un devletin yerel ve merkezi erkanıyla fotoğrafları ve görüşmelerinin de basına yansıdığı belirtildi.
“Fabrikadaki Ciddi Eksikliklere Göz Yumuldu”
Daha önceki yıllarda fabrikada inceleme yapmaya giden uzmanların aktarımlarına göre hemen her yönden ciddi eksiklikler olmasına rağmen faaliyetlerini sürdürebilmesinin patronların bu ilişkileri nedeniyle eksikliklere göz yumulduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.
Raporda iş cinayetlerine karşı sessiz kalmayacaklarını ve İSİG mücadelesinin bölge bölge işyeri işyeri örülmesi noktasında üzerine düşenleri yapacaklarını da vurgulayan meclis Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin ayrıntılı görüşleri içeren İSİG Meclisi bileşeni kurumlar ve gönüllülerin yazılarına da yer verildi.
Fabrikada yaşanan patlamaya ve geçmişte yaşananlara ilişkin bilgi ve değerlendirmeler ilişkin yayınlanmış yazılara ise aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.
** TMMOB Kocaeli İKK: Aktörler Farklı, Acılar ve Sebepler Aynı!...
http://isigmeclisi.org/20466-4-tmmob-kocaeli-ikk-aktorler-farkli-acilar-ve-sebepler-ayni
** TTB İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Kolu: Yine patlama, yine iş cinayeti, yine katliam; Sakarya Hendek’te havai fişek fabrikasında büyük patlama
http://isigmeclisi.org/20465-4-ttb-isci-sagligi-isyeri-hekimligi-kolu-yine-patlama-yine-is-cin
** Büyük Coşkunlar, büyük suçlar, büyük cezasızlıklar - Aslı Odman ve Veli Deniz ile söyleşi
http://isigmeclisi.org/20469-buyuk-coskunlar-buyuk-suclar-buyuk-cezasizliklar-asli-odman-ve-ve
**Sakarya'daki patlamalar: Acılar ve sebepler aynı - Selçuk Karstarlı
http://isigmeclisi.org/20467-sakarya-daki-patlamalar-acilar-ve-sebepler-ayni-selcuk-karstarli
Haziran Ayında En Az 188 İşçi İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi
Yüzde 81’ini ulusal basından; yüzde 19’unu ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak hazırlanan rapora göre Haziran ayında en az 188 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi...
İş Cinayetlerinin Şehirlere Göre Dağılımı ise şöyle;
15 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Konya’da; 8 ölüm Sivas’ta; 7’şer ölüm Aydın, Gaziantep ve Kocaeli’de; 6’şar ölüm İzmir, Şırnak ve Zonguldak’ta; 5’er ölüm Bursa, Samsun ve Uşak’ta; 4’er ölüm Ankara, Kahramanmaraş, Kastamonu, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sakarya ve Şanlıurfa’da; 3’er ölüm Elazığ, Giresun, Isparta, Karaman, Kayseri, Malatya, Muğla ve Trabzon’da; 2’şer ölüm Adana, Adıyaman, Artvin, Bartın, Batman, Çankırı, Erzurum, Eskişehir, Kilis, Manisa, Mersin ve Van’da; 1’er ölüm Antalya, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Hakkari, Kırıkkale, Kırşehir, Rize, Siirt, Tekirdağ, Tokat, Yozgat, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, İran, Polonya ve S.Arabistan’da yaşandı…