Tunada Tekstil 2 İşçiyi İşten Attı

Tunada Tekstil patronları, sendikalı olan ve haklarını arayan iki işçiyi işten attı.

Güngören'de bulunan Tunada Tekstil Konfeksiyonu patronları DİSK'e bağlı Teksil İşçileri Sendikası'na üye olan ve ağır çalışma koşullarına karşı haklarını arayan iki işçiyi işten çıkardı. Tekstil İşçileri Sendikası, bugün işyeri önünde basın açıklaması yaparak, bölgedeki  konfenksiyon, triko, çorap, sektöründeki patronların salgını fırsata çevirdiğini, kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu, işçileri de işsizlik ödeneği almaya yönlendirdiğini belirtti.

 

"Kontrol Edilmeden Patronlara KÇÖ Veriliyor" 

Açıklamada, "Tunada Triko'da, Akademi Triko'da, Gelişim Triko'da ve daha başka triko şirketlerinde patronlar 'işimiz yok' diye işsizlik sigortası fonuna müracaat ettiler. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak istediklerini söylediler, yine salgın koşullarında bütün bu talepler işsizlik sigortası tarafından kontrol edilmeden kabul edildi" diyen Tekstil İşçileri Sendikası Merter Şube Başkanı Asalet Arslanoğlu, bunun yapılması gerek bir uygulama olduğunu fakat patronların İşsizlik Sigortası fonundan parayı aldıktan sonra  işlerini yaptırmak üzere işçileri tekrar işe çağırdığını aktardı.

 

"İşsizlik Sigortası Patronların Soygun Kasası Değil"

Patronlara kısa çalışma ödeneği ödendiğini, Patronların ise işçilere 'Siz işsizlik sigortasından bir para aldınız. Ben bunun üzerini tamamlayacağım. Yani siz bana çalışacak bana kazandıracaksınız' dediğini belirten Arslanoğlu  "İşsizlik sigortası fonu işçilerin öz be öz kendi cebidir, kendi kasasıdır.  İşsizlik sigortasında biriken paralar işçiler işsiz kaldığı için maaşı ödensin diye orada biriktirilmiştir. Bu özel koşullarda bu salgın koşullarında, bazı patronlar kasayı soysun diye orada birikmemiştir" dedi.

 

"İşçinin Sırtından Üç Kez Para Kazanıyorlar"

Patronların bir işçinin emeği üzerinden üç kez para kazandığına dikkat çeken Arslanoğlu, Tunada patronunun otuz gün çalıştırıp maaş vermediğini ve sosyal güvenlik primlerini de yatırmadığını aktardı. Arslanoğlu, işçiler, sendikalı olunca ve buna itiraz edince, "Siz sendika üyesisiniz. Siz teröristlerle iş birliği yapıyorsunuz" diyerek kolundan tutulup kapı dışarı edildiğini belirterek "Biz terörist değiliz. İşçileri soyanlar, devleti soyanlar burada" dedi.

Patronların işsizlik sigortası kasasını soymayı kafalarına koyarak, devleti kandırarak, kanunların arkasından dolanarak zengin olmayı hedeflediklerini söyleyen Arslanoğlu "İşçi varsa hak arayanlar varsa DİSK'te oradadır. Bunun hesabını soracağız. Bunun takipçisi olacağız sadece Tunada da değil hepsi bilsinler. İşçileri soyan bütün patronların yakasındayız" dedi.