Tüm Emekliler Sendikası, şubelerinin bulunduğu kentlerde Temmuz ayında yapılacak zan oranına ilişkin basın açıklaması yaparak, emeklilere yoksulluk sınırı altında maaş ödenmesini ve devlete yük olarak görülmesine, pandemi de sorumlu görüşmelerine tepki gösterdi. "Savaşa değil emekliye bütçe" dedi.
Tüm Emekliler Sendikası, şube ve temsilcilikleri bulunan kentlerde basın açıklaması yaparak emeklilerin taleplerini dile getirdi.
İSTANBUL - Tüm Emekliler Sendikası’nın İstanbul’daki şubeleri, Temmuz ayında yapılacak olan zam oranına ilişkin Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde “Emekli Maaşı Yetmiyor, Ek Zam İstiyoruz” ve “Mutfakta Yangın Var, Tencere Boş, File Boş” pankartlarının açıldığı açıklamada, sık sık “İnsanca Yaşamak İstiyoruz”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganları atıldı.
Sendika adına açıklama yapan Kadıköy şube üyesi Semra Aydın, koronavirüs salgınıyla birlikte emeklilerin daha kötü şartlarla yaşamak zorunda kaldıklarını, iktidarın ise bu süreçte salgından olumsuz etkilenen kesimleri kendi başlarının çaresine bakmaya bıraktığını ifade etti.
MERSİN- Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Mersin Şubesi, sendika binasında açıklama yaptı.
Emekli-Sen Mersin Şubesi Basın-Yayın Sekreteri Fatih Kaplan, yaklaşık 8 milyon emeklinin maaşının 2 bin TL'nin altında olduğunu belirterek, "Bu yüke bir de maske, dezenfektan vs. giderler salgın nedeniyle eklenmiştir. Emekliler bu dönem ne yazık ki ekmekle maske arasına sıkıştırılmışlardır. Yine bu dönemde emeklilerin sağlık giderleri artmış, bu konuda da destekleyici hiçbir önlem emeklilerin lehine alınmamıştır" dedi.
Tüm Emekliler Sendikası, korona virüsü salgınıyla kişisel ve toplumsal yaşamda önemli değişiklikler olduğunun altını çizerek, temmuz ayında emekli aylıklarına yapılacak zammın, emeklilerin derdine çare olmayacağını vurguladı. Sendikanın açıklamasında “Krizin ve olumsuzlukların sebebi emekliler değildir, sonucunu da emekliler çekemez” denildi.
UŞAK – Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Uşak şubesi, Tiritoğlu Parkı’nndaki basın açıklaması yaptı. Salgınla birlikte emeklilerin yükünün arttığına dikkat çeken Emekli-Sen Uşak sözcüsü Mehmet Aslan okudu. 8 milyon emeklinin maaşının 2 bin liranın altında olduğu belirtilen açıklama da “Emekliler açlık sınırının altında yaşıyor” denildi.
BALIKESİR - Tüm Emekliler Sendikası Küçükkuyu Şubesi üyeleri ise ellerinde "Savaşa, Saraya, Cemaate Değil Emekliye Emekçiye Bütçe", "Sadaka Değil Ürettiklerimizden Hakkımızı İstiyoruz", Direne Direne Kazanacağız", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" yazılı dövizler taşıyarak Cumhuriyet Meydanında toplandı.
En düşük emekli maaşının 1500 TL olacağına ilişkin açıklamanın emeklilerin açlık sınırının da altında yaşadığının kabul edildiğini gösterdiği ifade edildi.
Tüm Emekliler Sendikası olarak emeklilere ilişkin temel talepleri ise şöyle belirtildi.
-En düşük emeklı maaşı 2.500 TL düzeyinde olmalıdır.
-Yılda 2 kere verilen İkramiyeler 4 sefere çıkarılmalı ve tutarı da 2.000 TL olmalıdır.
-Sağ|ık hizmetş alırken yapılan kesinti ve katkı payları kaldırılmalıdır. Sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz ve kamu denetiminde olmalıdır.
-Emekliler için Mart ayından geçerli olmak mere 6 ay süresince her ay Için 2.000 TL sağlık desteği yapılmalıdır.
-İkinci bir Işte çalışmak zorunda kalan emeklilerin hak kayıpları devlet tarafından karşılanmlıdır.
-Elektrik, su, doğalgaz, ulaşım ve temel gıda maddeleri emekliler Için % 50 indirimli olmandır. Aradaki fark sosyal devlet olmanın bir gereği olarak devlet tarafından karşılanmalıdır.
Tüm Emekliler Sendikası üyeleri açıklamalarda "Hakkımızı istemek, hakkımızı aramak bu ülkenin her değerinde payı, emeği olan bu emeklilerin en doğal hakkıdır" vurgusu yaptı.