< < Hastaneye Gittiler İşten Çıkarıldılar

 

Diyarbakır'da 4 işçinin koronavirüse yakalandığı tekstil fabrikasında test için hastaneye giden 8 işçi işten atıldı.

Fabrikalarda koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Gerekli tedbirleri almayan patronlar kendi imkanlarıyla korunmaya çalışan işçileri ise işten çıkarıyor.

Diyarbakır'da organize sanayi bölgesinde bulunan bir tekstil fabrikasında, 4 işçi koronavirüse yakalandı. Yaklaşık 100 işçinin çalıştığı fabrikasında 4 işçinin koronavirüs testi pozitif çıkınca işçiler, çalışmanın durdurulmasını ve test yapılmasını istedi.

Fabrika yönetimi ise çalışmanın durdurulmayacağını ve hastaneye izinsiz gidenlerin işten çıkarılacağını bildirdi. Sağlıklarını korumaya çalışan işçiler, bu duruma tepki göstererek, iş bıraktı ve test yaptırmak için toplu olarak hastaneye gitti. Test yaptırmak için hastaneye giden 8 işçnin cep telefonlarına gönderilen mesajla işten çıkarıldıkları bildirildi.

 

"29 Kodla İşten Çıkarmışlar"

İşten çıkarılan Mürsel Çalışır, "6 vaka çıktı, biz bu şartlar altında çalışamayız dedik, test yapmaya gidelim dedik onar aldırış etmedi. Biz de iş çıkışı test yapmaya gittik, teste gittiğimizde işten çıkarıldığımızı öğrendik. Dün haberimiz olmadan çıkışımızı vermişler, 29. maddeye göre işten çıkartmışlar, bizde araştırdık, 29. madde yüz kızartıcı madde olduğunu öğrendik. Kesinlikle yüz kızartıcı herhangi bir şey yapmadık, ne kimseyi darp ettik ne hakaret ettik ne de bir temasta bulunduk. Şuan 8 kişi işten çıkartılmış. Koronavirüs testi pozitif olan arkadaşlar, tekstilde şuan çalışmaya devam ediyor. Kesin bilgi aldık, çalışan arkadaşlar bize haber verdi, fabrika çalışıyor açık durumda, insanların sağlığını hiçe sayılıyor" dedi.

 

"İşsizlik Maaşı da Alamıyorum" 

İşten çıkarıldığını telefonuna gelen mesajla öğrenen Mehmet Menekşe, "Dün iş yerinde koronavirüs çıktı, bu şartlarda çalışmayacağımızı iş yerine bildirdik, onlar ise bize test yapmayacağını söylediler. Biz de hastaneye  geldik, oradan eve giderken bana mesaj geldi, SGK’dan 29. maddeye göre işten çıkarılmışız denildi. 29. madde yüzünden ben işsizlik maşı alamıyorum, devletin herhangi bir yerinde yardım talep edemiyorum" dedi.

 

"Maaşmız da Yatnamış"

Çocuklarının işten çıktığını  bilmediğini belirten Menekşe, "Şuan 5 parasız kaldık. Maaşımız da yatmamış, avukatlık durumumuz var, avukata verecek paramız dahi yok. Devlet yetkililerden yardım talep ediyoruz, yasak olmasına rağmen tazminat vermemek için bizi 29. maddeyi öne sürerek işten çıkardılar. 4 çocuğumla birlikte 6 kişiyiz, gariban bir insan olarak hakkımı versinler. Çıkartabilirler, tazminatımı versinler, işsizlik maşı alayım zor süreçte 29. maddeden dolayı hiçbir şey yapamıyoruz" dedi.

Fabrika yetkililerinin ise hiç kimseyi işten çıkarmadıklarını belirterek, işletmenin kapalı olduğunu iddia ettikleri belirtiliyor.