Ankara’ya girişleri polis barikatıyla engellenen baro başkanları 2 günlük kararlı eylemlerinin ardından, sloganlar ve zafer işaretleriyle Ankara'da yürüdü. Baro başkanları kanun değişikliği geri çekilinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Ankara’ya ulaşmalarından 27 saat sonra gelen Feyzioğlu’nu sırtlarını dönerek protesto eden avukatlar yürüyüşe de almadı.

İktidarın Avukatlık Kanunu’nda ve baroların seçim sisteminde değişiklik yapmak istemesine karşı birçok ilden yürüyen baro başkanları Ankara’ya 300 metre kala Eskişehir Yolu üzerindeki şantiyenin önünde geceyi geçirdi. Polis, yoldan geçenlerin kornalarla destek vermesi üzerine avukatların önüne ikinci bir bariyer daha çekti.

Avukatlar ulaştıklarında çadır kurmalarına izin vermeyen polis dün de yemeklerine el koydu. Ayrıca avukatların ihtiyaçları için gittikleri kafeyi de kapattı. Kafeye ayrıca 12 bin lira para cezası kesildiği öğrenildi. Avukatlar bu engellemelere rağmen gece sağnak yağmur altında bekleyişlerini sürdürdüler.

Sabah saatlerinde ise polis barikatları arasında bekleyen baro başkanlarının yanına gitmek isteyen Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin sabah gözaltına alındı. Baro başkanları “Başkan gelemedi, o yüzden onu yolladı. Niye almıyorsunuz” diye tepki gösterdi ancak yere düşürülen Şahin polisler tarafından gözaltı aracına götürüldü.

Sabah saatlerinde Ankara’ya gelişlerinden 27 saat sonra baro başkanlarını ziyaret etmeye gelen Metin Feyzioğlu protesto edildi. Feyzioğlu alanda açıklama yapmaya çalıştı fakat baro başkanları, polise Feyzioğlu’nun barikat içine alınmamasını söyledi ve sırtlarını dönerek protesto etti. Baro başkanlarına “Birliği bozdunuz” diyen Feyzioğlu’na ise “Birliği siz bozdunuz” yanıtı verildi. Baro Başkanları “Polis engellerken neredeydiniz?”, “Bize faşist denildiğinde ne yaptınız?”, “Gölge etmeyin yeter” diyerek tepkilerini dile getirdi ve yürüyüşe almayacaklarını da ifade etti.

İki günlük kararlı mücadelenin ardından baro başkanlarının Ankara’ya giriş engeli kaldırıldı.

Süleyman Soylu ile yapılan görüşmenin ardından polisler tarafından güvenlik koridoru oluşturulurak, baroların koridorda yürümesine izin verildi. Gazeteciler için bariyerli bir alan oluşturmasına tepki gösteren basın çalışanları da polis koridorunun da dışında çekim yapmalarına izin verildi. Temsili olarak 200 metre yürüyüş boyunca baro başkanları “Savunma susmadı, susmayacak” sloganları ve zafer işaretleriyle yürüdü.

Hukukçuların yürüyüşünü takip eden basın çalışanları sık sık polis tarafından engellenirken kısa süreli arbede yaşandı. Bu sırada görüntü almaları engellenen gazeteciler polis barikatını aştı. Bir polis gazetecileri engellemeye çalışırken, inşaat alanında foseptik çukuruna düştü. Kendi kendine düşen polis gazetecilerin üzerine yürüdü. Diğer polislerin engellemesiyle gerginlik sona erdi. Hukukçuların yürüyüşü boyunca gazetecilerin görüntü alması engellendi. Avukatlar sloganlarla yapılan yürüyüş sonunda Anıtkabir ziyaretinde bulundu.

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan yaşananlara ilişkin “Bugün savunma adına bir tarih yaşanmıştır. Savunma yürüyüşü ülkenin başkentinde taçlandı” dedi.

Türkiye’nin her yerinden gelen baro başkanlarının hiçbir müdahaleye maruz kalmadan geldiğini ancak Ankara girişinde ise bir utanç yaşatıldığını belirten Sağkan, “Bir avukat olarak bu yaşananlardan dolayı utanç yaşıyorum. Baroları yüksek bir coşku ile karşılaşmamız gerekirken şiddet ile karşıladık. Ama baro başkanları buna karşı direndiler” dedi.

Sağkan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Metin Feyzioğlu’nun dün Anıtkabir’de verdiği fotoğrafına dair ise “Sayın Feyzioğlu’nun uzun zamandır insan haklarını savunmaktan uzaklaştığını ve bunun karşısında olduğunu görüyorduk. Dün meslektaşları darp edilirken, arkadaşları yerde sürüklenirken yanlarında olmamış bir barolar birliği başkanı ile karşı karşıya kaldık. Bugün gördüğümüz baro başkanları zordayken gelmeyip olay çözüldükten sonra gelen bir baro başkanının tavrı ile karşı karşıya kaldık. Bunu kabul etmiyoruz onu vicdanı ile baş başa bırakıyoruz” açıklaması yaptı.

Baro başkanları, Avukatlık Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliği kabul etmeyeceklerini ve bu değişiklik geri çekilinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayarak eylem programını da yarın açıklayacaklarını ifade etti.