Yoğurtçu Parkı'nda basın açıklaması düzenleyerek, 15-16 Haziranları yaratmak için işçilere örgütlü olma çağrısında bulundu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 15-16 Haziran Büyük İşçi Ayaklanması'nın 50'inci yılı nedeniyle Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda basın açıklaması ve müzik dinletisi düzenledi.

Etkinliğe DİSK'e bağlı sendikaların  yönetici ve üyeleri, Mücadele Birliği'nin de aralarında olduğu devrimci örgütler, siyasi parti temsilcileri, Cadde 54 AVM İşçileri İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), Emeğin Gücü Derneği ve demokratik kitle örgütleri katıldı.

DİSK etkinlikte  "15-16 Haziran'ın 50. Yılında Yeni Bir Toplumsal Düzen İçin Sendikalı Ol , DİSK'li Ol" yazılı pankart açtı. "Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz", "İnadına Sendika İnadına DİSK", "Kıdem Tazminatı Hakkı Gasp Edilemez", "Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın", "Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği", "İşçiler Birleşin Zafer İçin Savaşın" sloganları atıldı.

Etkinliğe Üsküdar Kısıklı'daki YU Group önünde gasp edilen hakları için eylem yapan Cadde 54 AVM İşçileri de "#NefesAlamıyoruz Deniz Mimarlık & YU Group İşçilerin Haklarını Gasp Ediyor #PatronlarDaNefesAlamayacak" yazılı pankart açarak katıldı.

Etkinlik, 15-16 Haziran 1970'te yaşamını yitiren işçiler anısına saygı duruşu ve katledildikleri yere karanfiller bırakılmasıyla başladı. 15-16 Haziran İşçi Ayaklanması'nda yaralanan Yunus Uysal, yaşadıklarını aktardı.

Kavel fabrikasında grev sürecinde yer alan işçilerden Ramazan Gecenoğlu  şiirler okudu. 15-16 Haziran' a ilişkin kitap yazan Zafer Aydın ise büyük işçi ayaklanmasını hazırlayan koşulları anlattı.

"1970'te, henüz 3 yaşında gencecik bir örgüt olan DİSK'in önünü kesmek ve yok etmek için harekete geçenlere işçi sınıfının cevabı DİSK'e sahip çıkmak oldu. Çünkü DİSK'e sahip çıkmak, emeğine ve geleceğine sahip çıkmaktır" diyerek konuşmasına başlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iki gün önce açıklama yapan Çalışma Bakanı'nın 'Müzakereler sürüyor, açıklama yapamam' sözlerine ilişkin olarak "DİSK'i yok sayarak, kapalı kapılar arkasında seçilmiş sendikacılarla neyin müzakeresini yürütüyorsunuz? Anayasa'ya uyun, Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Üçlü Danışma Kurulu'nu toplayın" dedi.

"Bizler, çocuklarımızın emaneti olan kıdem tazminatımıza el uzatanlara karşı gereken cevabı dün verdik, bugün de vereceğiz. Tüm gücümüzle, sendikalı-sendikasız tüm işçilerle birlikte kıdem tazminatımıza sahip çıkacağız. Hodri meydan" diyen Çerkezoğlu, 15-16 Haziran'ın DİSK tarafından iradi biçimde örgütlenmiş bir direniş olduğunu ifade etti.

Çerkezoğlu sözlerini "Yeni bir toplumsal düzen için, emeğin Türkiye'si için, kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkmak için, 15-16 Haziran'ın ışığında, tüm işçi arkadaşlarımızı örgütlü olmaya, sendikalı olmaya, DİSK'li olmaya, omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz! Sendikalı ol, DİSK'li ol" diyerek  sonlandırdı.

Basın açıklamasının DİSK Korosu'nun müzik dinletisiyle etkinlik sona erdi.