Sakarya'daki Cadde 54 AVM projesinde Deniz Mimarlık'ta çalışırken işten çıkarılan işçiler gasp edilen hakları için yaptıkları ve salgın nedeniyle ara vermek zorunda kaldıkları eylemi İstanbul'a taşıdı. Emeğin Gücü Derneği, ve İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) Hazırlık Komiteleri, Sakarya'daki Cadde 54 projesinde işten çıkarılan işçilerin gasp edilen haklarının ödenmesi talebiyle yüklenici firma YU Group'un Üsküdar Kısıklı'daki Genel Merkezi önünde eylem yaptı.
Sakarya'da YU Group, TurkMall ve Sedirvan Belediyesi ortaklığıyla yapan Cadde 54 AVM projesinde taşeron firma Deniz Mimarlık'ta çalışan işçiler Ocak ayında "Malzeme yok" denilerek işe ara verildi. İşçiler ile geri çağrılmayı beklerken işten çıkışları yapıldı ve hiç bir hakları ödenmedi. Şubat ayında Emeğin Gücü Derneği ile birlikte Sakarya'da eyleme başlayan işçiler koronavirüs salgını nedeniyle eyleme ara vermek zorunda kalmıştı.
İşçiler bu gün eylemlerini, Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri ile birlikte YU Group'un Üsküdar Kısıklı'daki Genel Merkezi önüne taşıdı.
Saat 13.00'te firma önüne geldiklerinde çok sayıda sivil polisle karşılaşan işçilere "sosyal mesafe" ve "ceza" uyarılarında bulunuldu.
"İşçi Düşmanı YU Group & Deniz Mimarlık İşçilerin Gasp Edilen Haklarını Ödeyin" yazılı pankart açan Emeğin Gücü Derneği ve İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), Sakarya'da yapımı süren Cadde 54 AVM projesinde işten çıkarılan işçilerin aylardır gasp edilen hakları için eylemin İstanbul'a taşındığını belirtti.
Açıklamada işçiler Deniz Mimarlık'tan çıkışlarının yapılıp bir başka firma da bir kaç gün çalışmış gösterilip ardından 29. maddeden çıkış verildiğini öğrendiklerini belirtti.
Deniz Mimarlık ödeme yapmayınca yüklenici firma YU Group ile görüştüklerini fakat olumlu bir adım yerine işçileri suçlu göstermeye çalıştığını söyleyen Zafer Hezer, "Haklarımızı gasp ettikleri gibi bir de 29. maddeden çıkışımızı vermişler. İşsizlik maaşı alamıyoruz. Başka bir işe başlayamıyoruz. Böyle acımasızlık olur mu? Aylardır hak ettiğimiz parayı almaya çalışıyoruz" dedi.
YU Group ve Deniz Mimarlık tarafından ödeme yapılmayınca proje ortağı Sedirvan Belediyesi ile görüştüklerini de söyleyen Abdullah Hezer "Bizim yapacağımız bir şey yok. Bizim onlara gücümüz yetmez. Hukuk yoluna başvurun" denilerek muhatapsız kaldıklarını söyledi. Projenin ortağı hem de denetlemekle görevli belediye 'Benim gücüm onlara yetmez' diyor. Yani şirketler devletten güçlü. Devle kurumu belediye şirkete 'İşçinin hakkını öde' diyemiyor. İşçinin hakkını soran savunan yok. Aylardır kira ve faturalarımızı ödeyemedik. Salgında beş parasız bırakıldık" dedi.
Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Akyol da, "Sadece bu arkadaşların değil, bütün inşaat işçileri insanlık dışı koşullarda çalıştırılıyor ve hakları gasp ediliyor. Sedirvan Belediyesi'nin de ortağı olduğu projede işçilerin hakları gasp ediliyor hiç bir kamu kurumu çıkıp sormuyor. İşkur diye bir kurum var denetim yapmıyor. Üzerinde Bakanlığı yazıyor. Acaba Çalış Ma Bakanlığı da yanlış mı yazılmış. Çünkü işçilerin haklarıyla, denetimle ilgili hiç bir işlevi yok" dedi.
Sedirvan Belediyesi'nin değil işçinin gasp haklarının verilmesi için bir şey yapmak, çalışırken ortağı olduğu şantiyede tek bir denetim yapmadı. Şantiyede insanlık dışı koşullarda çalıştılar. Bir koğuşta 8 kişi kalıyordu, 80 kişiye bir banyo böyle şartlarda çalıştılar. Belediye her şeyden önce kendi kanunlarına uymadı. İşçilerin sigorta primleri asgari ücretten yatırıldı. Bu devlete karşı işlenmiş bir suçtur. Bunu görmeyen devlet, burada aylarca hakkı gasp edilmiş işçi hakkını isterken 'sosyal mesafe', 'para cezası' ihtarına bulunuyor" dedi.
İşçilerin hakları gasp edildiğini, üstelik çıkışlarının 29. maddeden yapıldığını söyleyen Akyol, "Bu işçiyi açlığa ölüme mahkum etmektir. Bir işçiyi 29. maddeden atmak yerine mezara gömsünler daha iyidir. Devlet, patronların böyle insanlık dışı uygulamalarını kabul ediyor. Söylenecek çok şey, çok fazla hak gaspı var" dedi. Projeden sorumlu firmaların, taşeron firmanın ve Serdivan Belediyesi'nin defalarca kendilerine söz verdiğini eylemi durdurduklarını fakat verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle tekrar eyleme başlamak zorunda kaldıklarını aktaran Akyol, Cadde 54 projesinden sorumlu firmalar da, Serdivan Belediyesi de, Deniz Mimarlık da şunu bilsin ki, işçi arkadaşlarımız haklarını almadan eylemlerimiz bitmeyecek. İşçiler parasızsa, açsa, biz de patronlara da biz huzur vermeyeceğiz. Bugün burada, başka bir gün Deniz Mimarlık'ta oluruz. İşçilerin hakları ödenmedikçe rahat yüzü göremeyecekler" dedi.
Eylemde "İşçiler Sizin Köleniz Değil", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.
İşçiler eylemi YU Group patronlarına seslenerek, "Haklarımızı gasp ettiniz, bizi aylardır beş parasız bıraktınız. Siz burada villalarda oturuyorsunuz. Biz hakkımızı almadan gitmeyeceğiz. Size villalarınızda huzur vermeyeceğiz bunu da bilin" diyerek sonlandırdı.
İşçiler yarın yine saat 13.00'de YU Group önünde olacaklar.