< Banvit İşçileri Yoğun Bakımda

İlk vakanın 11 Mart’ta açıklandığı Türkiye’de koronavirüs salgını devam ederken, “evde kal”amayan ve çalışmak zorunda kalan işçiler arasında salgın yayılıyor.

Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki Banvit Fabrikası’nda üretim departmanında çalışan işçilerden 12’sinde koronavirüs tespit edildi. İşçiler tedavisine başlanmak üzere Bandırma Devlet Hastanesi’ne yatırılırken, ailelerine yapılan testlerin sonucu gelene kadar evde karantina süreci başlatıldı.

Üretim departmanında bir vardiyada 80 kişi, toplamda 240 işçi çalışıyor. “Bakımcı” olarak adlandırılan teknik ekip ise görevleri gereği fabrikanın her departmanına girip çıkmak zorunda. İşçiler ise alınan önlemler yeterli gibi gözükse de, özellikle soyunma odalarındaki yoğunluğun önüne geçilemediğini ve vardiya işçilerinin havasız soyunma odalarında çok yakın mesafede giyindiklerini bildirdi.

“EvdeKal” derken devlet, “evde kal”amayanların ne koşulda işlerine devam edeceğini biliyordu. Herkesin kendi evinde, işsizlik ve açlık korkusu yaşamadan kalabileceği bir bütçe ayırmadı. “Evde Kal”amayanlar vergi vermeye, kira ödemeye devam ettiler. Yani her yoldan devlete para akmaya devam etti bu süreçte bile.

Bunu unutmayacağız…