< < "Artık Arkadaşlarmızı Kaybetmek İstemiyoruz"

Van Büyükşehir Belediyesi'nde 2018 yılında kadroya alınmak için mülakata giren ancak girdikleri 3 mülakatta da başarısız sayılan işçiler, mahkemeye gitti. Mahkeme ülakatların kanuna aykırı olduğuna karar verdi. Fakat karar uygulanmıyor. Bu süreçte işe alınmayı bekleyen 3 işçi yaşamını yitirdi.

Mahkeme Kararına Rağmen Mülakat Van Büyükşehir Belediyesi'nde, 2018'de çıkan KHK ile kadroya girmek için mülakata alınacak taşeron işçi sayısı 1706'dı. Ancak bu işçilerin 440'ı  mülakatta 'başarısız' oldukları gerekçesiyle kadroya alınmadı. Girdikleri 3 mülakatta da başarısız sayıldı. İşçilerin itirazı üzerine işe alınmayan işçi sayısı 306'ya düştü. Mülakatlarda ard arda başarısız sayılan işçiler mahkemeye başvurdu ve 'Mülakatların kanuna aykırı olduğu" yönünde karar çıkmasına rağmen işçiler tekrar mülakata tabi tutuldu.

 

"Kadro Mücadelesi Veren 3 İşçi Yaşamını Yitirdi"

Van Büyükşehir Belediyesi'nin hukuka aykırı uygulamasına karşı işçiler mücadelesini sürdürürken, bir işçi yaşadığı sıkıntılar nedeniyle intihar etti. Bir işçi ise geçimini sağlamak için yevmiye ile çalışırken iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Bir başka işçi ise kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

 

"Belediye Bilgi Vermiyor Kanunsuzluk Sürüyor"

303 işçi, Van Büyükşehir Belediyesi'nde, 2018'den bu yana uygulanan kanunsuz mülakatlara karşı mücadeleyi sürdürüyor.

Mülakatlarda başarısız sayılan ve mahkeme kararına rağmen tekrar mülakata tabi tutulan işçiler 2019 yılında ve 7 Mart 2020 tarihinde tekrar sınava girmelerine rağmen yine mülakata alınıyor ve başarısız sayılıyorlar. Üstelik işçilere neden başarısız sayıldıklarına ilişkin bilgi de verilmiyor.

 

"CİMER de İşçileri Yanıtsız Bıraktı"

İşçiler bu süreçte Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvuruyor. "Sorununuz konuyla ilgili olan İçişleri Bakanlığı'na iletilmiştir" yanıtını alıyorlar. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan da yanıt gelmiyor. Oyalandıklarına inanıyorlar

 

"Siyasi Fişlenme Nedeniyle Almıyorlar"

Kadroya alınmak için mücadele eden işçiler, 'siyasi fişlenme' olduğunu ve bu nedenle işe kadroya alınmadıklarını dile getirerek, "Kadroya alınmayanlar olarak 440 kişiydik ancak itirazlarımız sonrasında 134 arkadaşımız daha kadroya alındı. Ancak sonradan öğrendik ki kadroya alınan 134 arkadaşımızın geçmişte  elenme gerekçesiyle bizim gerekçemiz aynı. Arkadaşlarımız için mutluyuz ama ortada bir çelişki var" diyor.

İşçiler, ilk iki mülakatta ise alanlarıyla ilgili olmayan sorular sorulduğunu ancak 7 Mart 2020'de girdikleri mülakatta alanlarına ilişkin sorular sorulduğunu da aktarıyor.

İşçiler yerel bürokrasinin işlerine dönmeleri konusunda engel çıkardığını söylüyor. Bu engeli aşarak İçişleri Bakanlığı'na ulaşmak istediklerini belirtiyorlar. 

 

"Sendikalar Destek Vermedi"

İşçiler, Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (DİSK) ve Hak-İş'e de sorunlarını taşıdıklarını fakat iki konfederasyondan da somut sayılacak bir destek görmediklerini aktarıyor.

 

"Bir Arkadaşımızı Daha Kaybetmek İstemiyoruz"

Mülakatı geçemedikleri gerekçesiyle işsiz kalan 306 işçiden 3'ünün şu an hayatta olmadığını aktaran işçilerden birisinin evine gittiklerinde ise 4 günlük yemeği yediklerine şahit olduklarını belirtti. "Biz artık akıl sağlığımızı korumanın peşindeyiz. 303 kişi her gün birbirimizi arıyoruz. Kontrol ediyoruz. Dördüncü bir ölümü kaldıramayız. Van'da zaten iş imkanı kısıtlı. Bir ölüm daha gelirse ardı gelir" diyen işçiler, "Biz hakkımız olanı almak için mücadele ediyoruz. Sınavların olması gereken şekilde hukuka uygun yapılmasını istiyoruz" diyor.